Blankarna gör succé på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har fallit rejält i år, men några som har tjänat på det är blankarna. Blankarna ligger just nu på plus i samtliga sina favoritcase.
Blankarna gör succé på Stockholmsbörsen - WEB_INRIKES
Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Sedan årsskiftet är Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 16,9%. Desto bättre har det gått för blankarna. Av 63 svenska aktier som är kortade är det bara 14 bolag där blankarna ligger på minus. På topp tio-listan över de mest kortade aktierna ligger blankarna på plus i samtliga, visar data från Holdings.

I tabellen nedan anges hur mycket av kapitalet som blankats och vilken uppskattad genomsnittlig avkastning blankarna har i sina positioner. Noterbart är att Holdings inte tar hänsyn till eventuell utdelning när de beräknar avkastningen.

Bolag Procent av kapitalet som är blankat Blankarnas genomsnittliga avkastning i procent
Electrolux -7,9% 5,5%
Scandic Hotels Group -7,7% 6,8%
Fingerprint Cards -6,0% 56,9%
Elekta -5,4% 21,1%
Mips -5,1% 8,2%
SKF -4,8% 0,2%
Securitas -4,4% 5,4%
Thule Group -4,3% 7,5%
BICO Group -3,9% 39,9%
Sinch -3,2% 22,6%
Källa: Holdings

Vill du få koll på vilka aktier som gått bäst och sämst på Stockholmsbörsen idag, den senaste veckan, månaden eller året så hittar du det på Börsen idag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.