Bloomberg: Ett Taiwankrig skulle kosta världsekonomin 10 biljoner dollar

Ett krig över Taiwan skulle medföra en stor ekonomisk kostnad.
Bloomberg: Ett Taiwankrig skulle kosta världsekonomin 10 biljoner dollar - China US
Kinesiska och amerikanska ytstridsfartyg nära varandra i Taiwansundet tidigare i somras. Foto: Mass Communication Specialist 1st Class Andre T. Richard/U.S. Navy via AP

Enligt Bloomberg Economics uppskattas kostnaden uppgå till tio biljoner dollar, motsvarande tio procent av den globala bruttonationalprodukten, BNP, vilket är avsevärt större än Ukrainakriget, pandemin och den globala finanskrisen.

Att kriget skulle bli så dyrt förklaras av att Taiwan är världsledande inom avancerade halvledare som används i till exempelvis datorer och bilar. En annan faktor är att kriget skulle leda till en blockad av Taiwansundet som är en av världens mest trafikerade farleder.

När det kommer till de inblandade parterna i ett potentiellt krig, Taiwan, Kina och USA, bedöms deras BNP falla med 40, 16,7 och 6,7 procent vid ett eventuellt krigsutbrott.

Kina har upprepade gånger sagt att Taiwan ska återförenas med fastlandet, även via krig om så behövs, medan USA har lovat att backa upp ön militärt vid en eventuell invasion. Taiwan är inte medlem i FN.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets