BNP-siffran stärker kronkursen

De svenska obligationsräntorna klättrade uppåt på bred front under måndagens förmiddagshandel samtidigt som även räntorna i omvärlden noterades något högre. På valutamarknaden har kronan stärkts tydligt, efter att den svenska BNP-statistiken för det tredje kvartalet överraskat positivt.

Sveriges BNP ökade med preliminära 3,9 procent under det tredje kvartalet 2015 jämfört med samma kvartal året innan. Utfallet var klart starkare än de 3,5 procent som väntades enligt SIX News enkät.

”Utvecklingen i realekonomin kräver ingen mer expansiv penningpolitik och detta utfall ger stöd till vår syn att Riksbanken kommer att lämna reporäntan oförändrad vid nästa möte”, skriver Swedbanks prognoschef Magnus Alvesson. Han pekar dock på att fokus på valutakursen är fortsatt hög och överraskningar, speciellt från ECB, kan öka trycket på centralbanken.

”Sammantaget bekräftar utfallet synen att Sveriges ekonomi växer brett och över potentialen. Det, tillsammans med positiva tillväxtindikatorer, bör få Riksbanken att känna sig bekväm med att inflationstrenden kommer att fortsätta upp. Det tar bort sannolikheten för att Riksbanken agerar i december, även om det beslutet sannolikt är mer ECB-beroende än statistikberoende”, skrev Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, i en kommentar.

Handelsbanken håller med om att utfallet var starkt och pekar på att det huvudsakligen drevs av stark inhemsk efterfrågan. Den svenska ekonomin fortsätter att visa betydande styrka och åtminstone den inhemska efterfrågan förväntas komma att visa ännu mer styrka framöver.

”Det är inte en icke-händelse för Riksbanken men Riksbanken är dock tungt fokuserade på kortsiktig inflation”, kommenterade Handelsbankens handelsstrateg Andreas Skogelid.

Annan svensk statistik visade att arbetskostnadsindex för tjänstemän i privat sektor steg med 3,3 procent i årstakt i september. För arbetare var ökningen 3,6 procent.

Danmarks BNP steg preliminärt med 0,9 procent i årstakt under det tredje kvartalet och var därmed, till skillnad från det svenska, en besvikelse jämfört med väntade +1,1 procent. Fler BNP-tal är på ingång under dagen.

Tysklands detaljhandelsförsäljning sjönk med 0,4 procent i månadstakt under oktober, vilket var svagare än den förväntade uppgången på 0,4 procent.

”I många stadskärnor är konsumenterna inte riktigt i julstämning än. Vi har fortfarande utrymme för förbättring”, kommenterade den tyska detaljhandelsorganisationen HDE.

Morgonens japanska statistik var blandad. Detaljhandeln överraskade på uppsidan med att stiga 1,8 procent i årstakt under oktober, mot väntade +0,8 procent. Industriproduktionen var samtidigt svagare än väntat med +1,4 procent under månaden i årstakt, mot väntade +1,9 procent.

Bank of Japans ordförande, Haruhiko Kuroda, uppgav på måndagen att landets löneökningstakt kommer att vara fortsatt trög om inte centralbanken försöker att nå sitt inflationsmål inom kort.

Vidare har även Bank of Englands nyaste ledamot Gertjan Vlieghe uttalat sig. Han sade att nästa förändring av styrräntan sannolikt är en höjning, men ledamoten anser dock att centralbanken kan vänta med en sådan åtgärd – och även måste vara beredd på att vidta en räntesänkning om ekonomin överraskar på nedsidan.

Under dagen väntas även preliminär KPI för Tyskland och ett par amerikanska statistikpunkter, samt besked från IMF rörande den kinesiska yuanens inkludering i valutafondens korg av reservvalutor.

Veckans höjdpunkter är torsdagens penningpolitiska besked från ECB och den amerikanska sysselsättningsrapporten på fredag. Enligt en Bloomberg-enkät räknar 43 av 44 tillfrågade analytiker på ytterligare sänkning av inlåningsräntan, från dagens nivå på -0,20 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco