Bolagen som lyfter på börsen

Stockholmsbörsen har stärkts något sedan lunchtid och noterade mindre indexuppgångar under den tidiga fredagseftermiddagen.

Utvecklingen var starkare utveckling än de varierande nedgångar som sågs för storbolagsindex i Frankfurt, London och Paris.

Dagens rapportörer inkluderar Eniro, Hexagon, Husqvarna och Kinnevik. De förstnämnda meddelade även nyemission. Blickarna riktas nu mot amerikansk jobbdata, vid klockan 14.30 svensk tid.

SIX Generalindex sågs klockan 14.02 upp 0,4 procent till 496 medan OMXS30 steg 0,3 procent till 1.591. Omsättningen var 7,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 11,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Eniro återfanns högt upp på så väl börsens vinnar- som förlorarlistan. I samband med bokslutet meddelades att man avser emittera nya stamaktier i en företrädesemission på 483 miljoner och att man därtill vill emittera konvertibler för 500 miljoner nominellt till professionella investeraraktör i en riktad emission.

Tre nya stamaktier för 1,50 kronor styck per befintlig stamaktie i dag innebär en kraftig utspädning vilket pressade stamaktien 15 procent till 5,66 kronor.

Eniros noterade preferensaktie steg samtidigt hela 26 procent till 396,50 kronor, en kurs på vilken den direktavkastar cirka 12,1 procent årligen. Den rörelsen förklaras sannolikt av att flera aktörer i media spekulerat kring att preferensaktien riskerade att tvingas till ofördelaktiga villkorsändringar i samband med ett eventuellt emissionsbehov – något som nu alltså ej skedde.

Hexagon slog förväntningarna på så väl översta som nedersta raden i sin rapport för fjärde kvartalet. En organisk tillväxt på hela 18 procent i Kina gillades av marknaden. Vd Ola Rolén är trygg med bolagets tillväxtutsikter för 2015. Hexagon lyfte 6,8 procent.

Husqvarna-rapporten innehöll en goodwillnedskrivning på 767 miljoner för Gardena-verksamheten, inte helt oväntat då koncernen flaggat för den risken i samband med införandet av den nya organisationen. Justerat för det blev rörelseresultatet marginellt sämre än väntat, samtidigt som försäljningen var bättre. Aktien tappade initialt men har vänt till en uppgång på 2,7 procent, bland annat efter att vd Kai Wärn lovat förbättringar i alla divisioner.

Kinnevik substansvärde ökade till 304 kronor vid årsskiftet till följd av lyckade börsnoteringar i Rocket Internet och Zalando. Utdelningen höjs från 7 kronor 2013 till 7,25 kronor för 2014 och utdelningspolicyn ändras för att bättre spegla portföljens kassaflöden.

Därutöver aviserade investmentbolaget att man potentiellt avser återköpa aktier om man skulle handlas väsentligt under vad man anser vara portföljtillgångarnas värde. Det beskedet lyfte aktien 6,3 procent till 270,60 kronor, innebärande att substansrabatten krympte ihop till cirka 11 procent.

Betsson prickade resultatförväntningarna och höjde utdelningen mer än väntat men redovisade ett spelöverskott strax under förväntningarna. Aktien tappade 3,8 procent.

New Waves försäljning blev i linje med förväntningarna men lönsamheten missar. Att kostnaderna ökat i kvartalet beror på ökade tillväxtsatsningar, skrev vd:n och storägaren Torsten Jansson i rapporten. Jansson var nöjd med kvartalet men det var inte börsen som sänkte aktien 4,1 procent.

Tradedoubler ökar förlusten och aviserade att omförhandlingar med en kund kommer påverka omsättningen för 2015 negativt. Aktiens tappade 18 procent.

2E Group rusade 16 procent då man redovisar stor vinstökning.

Index                     

Senast 

I dag % 

I år %

SIX Generalindex             

496    

+0,4    

+8,8

OMX Stockholm 30            

1591    

+0,3     

+8,7

SIX Avkastningsindex         

899    

+0,4    

+8,8

SIX Sverige cykliskt 15      

441    

+0,5   

+10,7

SIX Sverige defensivt 15     

489    

-0,3    

+8,6

SIX Volatilitetsindex       

13,0    

-6,3   

-16,8

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.