Boliden skär ner på personal vid Tara-gruvan

Gruvbolaget Boliden planerar att minska verksamheten och skära ner den planerade produktionen vid zinkgruvan Tara på Irland, uppger en källa till Reuters.
Mikael Staffas, VD på Boliden.
Mikael Staffas, VD på Boliden.

Gruvan togs ur bruk i juni för att genomföra underhållsarbete efter att priserna på zink nått treårslägsta och Boliden inledde då samtal med personal om en planerad återstart under det andra kvartalet i år. Den nya planen innebär dock enligt källorna 150 färre anställda och ett produktionsmål på 180 000 ton zinkkoncentrat per år, en nedgång från 198 000 ton i fjol.

Zinkpriserna är i dagsläget cirka 25 procent lägre än för ett år sedan och i en sammanställning av konsensus som Reuters genomfört i veckan förutspås ett överskott på zinkmarknaden om 300 000 ton under 2024.

Tara är Europas största zinkgruva och bland de största globalt sett. Vid toppkapacitet producerar gruvan omkring 300 000 ton zinkkoncentrat per år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets