Bornold: Volvo Cars-noteringen kan leda till enorm bubbla

Noteringen av Volvo Cars på Stockholmsbörsen kan skapa stora problem för OMXS30 om det stämmer att endast en mycket liten del av aktierna blir tillgängliga för handel. Det säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold i podden Trading Direkt.
Volvo Cars
Volvo Cars, fabriken i Torslanda. Foto: Adam Ihse / TT

EQT hör till de med lägst free float, det vill säga den andel av ett noterat bolags aktier som är tillgängliga för handel, på Stockholmsbörsen. EQTs free float ligger på 25%. Med låg free float finns en risk för högre volatilitet. I podden Trading Direkt säger Joakim Bornold att han ser risk för en EQT-effekt när Volvo Cars noteras, skriver Direkt.

”Det ryktas om att Geely vill sälja 10%. Om det skulle stämma så mäktar inte börsen med det. 10% är alldeles för lite, efterfrågan kommer att vara oändligt mycket högre. 20% kommer inte heller att räcka. Någonstans runt 25% måste Volvo Cars upp till, annars finns risk för en bubbeleffekt på Fermenta-nivå”, säger han.

När free floaten är så pass låg , är marknadens effektivitet för låg, menar han.

”Finns det en begränsad mängd aktier samtidigt som det passiva kapitalet är stort, spelar värderingen ingen roll och det kan gå hur högt som helst.”

Volvo Cars låga free float kommer på sikt leda till ett pest- eller kolerascenario för Nasdaq, säger Bornold, och menar att Nasdaq troligtvis kommer behöva skapa regelverk för hur lågt antalet handlingsbara aktier egentligen ska få vara för indexbolagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.