Börsen: Är det en björn som smyger i buskarna?

Ganska alldagliga nyheter klipper på några timmar bort en halv årsavkastning från många svenska cykliska aktier. Har börsen fått vittring på en hotande björnmarknad, alltså en större börsnedgång?

Vilka dagsaktuella nyheter kan tänkas ha bäring på att svenska cykliska aktier faller på bredfront under onsdagen? Här är Börsplus kandidater:

  • Det för de flesta okända schweiziska vakuumteknikbolaget VAT varnar för en svagare marknad inom särskilt den viktiga halvledarsektorn. VAT konkurrerar med svenska Atlas Copco.
  • Tyska regeringen sänker BNP-prognoserna för 2018–2019 med cirka 0,3–0,5 procent per år. Globala handelskonflikter anges som skäl.
  • Även svenska Konjunkturinstitutet sänker prognosen för svensk tillväxt en smula, även om det betyder mindre än tysk tillväxt för svenska exportjättar.
  • Italienska långräntor tickar uppåt och är nu 305 punkter (3,05 procentenheter) högre än tyska motsvarigheten. Det indikerar en inte obetydlig risk för framtida EMU-konvulsioner modell större.

Räcker det som förklaring till att verkstads- och skogsjättar rasar med uppåt en halv årsavkastning? Tabellen nedan visar läget vid onsdag lunch.

Cykliska aktier rasar under onsdagen

Bolag Kursutveckling idag
Hexpol -5,2%
SCA -4,9%
BillerudKorsnäs -4,9%
Stora Enso -4,6%
Atlas Copco -4,2%
SKF -3,2%
Hexagon -3,1%
Sandvik -2,8%
Trelleborg -2,6%
Volvo -2,3%
Autoliv -2,1%
Holmen -2,1%
ABB -2,0%

Det är ingen slakt à la hösten-08. Men kanske att det påminner lite om kursnedgångarna som inleddes 2007?

Då var de flesta indikatorer urstarka men börser i USA och Europa backade ändå på ett björnartat sätt. (En ”björnmarknad” definieras som ras från toppen på minst 20 procent.) Tabellen nedan visar nedgångar för ett antal index från toppen 2007 till årsskiftet respektive mars 2008. Det som hände i mars 2008 var att aktiemarknadernas studsade upp runt 20 procent vilket i många fall sågs som att 2007 års björn gått i ide.

Smygraset 2007 innan börskraschen 2008

Verkligheten var som vi vet en annan. Björnen tog bara en paus för att hämta mer kraft. Pådrivet av krascherna i Bear Stearns och Lehman Brothers halverades börsvärdena från 2008 till botten 2008/2009.

Börsplus har ingen unik kristallkula men vi följer så klart både amerikanska långräntor (över 3,5 procent kommer inte vara bra för börsen) och den italienska tvåloperan (en ny EMU-kris är aldrig långt borta) och eventuella tecken på bredare problem i tillväxtmarknader.

Klart är att riskerna ”på nedsidan” dominerar. En annan likhet med 2007 är att värderingarna mätt som P/e-tal och liknande inte är jättehöga, beroende på hur man mäter. Varken 2007 eller idag finns det någon bred uppfattning om att värderingnara är särskilt upptrissade relativt vinstnivåerna. Det hindrade dock inte raset 2008 från att bli osedvanligt brutalt.

En annan möjlig likhet med 2007 års ”smygras” är att tillsynes långsökta nyheter tolkas väldigt negativt på aktiemarknaden. 2007 var det ”subprime-lån” i USA som sänkte kurserna trots att många ansåg att det var trivialiteter jämfört med den globala ekonomins storlek och styrka.

Likheten idag är alltså att svenska cykliska aktier faller oväntat mycket på tillsynes ganska abstrakta eller perifera nyheter. Ett annat exempel på marknadens dramatiska tolkningar av ”mellanstora” nyheter är det bankatieras vi såg i Sverige nyss. Det var en artikel i Bloomberg som ”avslöjade” fullständiga självklarheter kopplade till penningtvättshärvan i Danske Bank.

Det var ingen hemlighet att Danske Bank har en rätt liten marknadsandel i Estland och det borde varit en självklarhet att räkna ut att den totala affärsvolymen från ”icke-boende” kunder i estniska banker vida överstiger Danske Banks. Ändå har Swedbank rasat med 10 procent på denna ”icke-nyhet”.

Hur det än är med penningtvätt i Estland eller efterfrågan på vakuumteknik till halvledarindustrin så är Börsplus reflektion att börsen är mer nervös än på länge. Trots att värderingarna är anständiga (särskilt jämfört med alternativen) och konjunkturen stark. Inte så olikt 2007 alltså.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Curasight