Laddar

Börsen ner i inledningen

Stockholmsbörsen backade i den inledande handeln på måndagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, sedan uppgångarna i USA dämpats efter Europastängningen på fredagen.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,7 procent lägre till noteringen 960,6. Omsättningen uppgick till 3,4 miljarder kronor.

Flera av de mer konjunkturkänsliga aktierna vände ned efter fredagens uppgångar som kom efter att statistik visat att arbetslösheten i USA oväntat sjönk till 10 procent i november, från 10,2 procent i oktober.

Volvo Bvar 1,0 procent lägre till 67:30 kronor efter att ha stigit över 2 procent på fredagen.Sandviktappade 1,2 procent till 84:85 kronor ochAtlas Copco Abackade 1,0 procent till 101:50 kronor.

Börserna i USA sjönk tillbaka under fredagen efter att initialt ha noterat klara uppgångar i spåren av statistiken. Wall Street Journal noterar att detta understryker vikten av så kallad “risk trade” de senaste månaderna, där handlarna ofta ökar eller minskar sin exponering mot aktiemarknaden baserat på kostnaden av att låna pengar, inte den ekonomiska fundamentan.

Bolidensjönk 1,7 procent till 91:40 kronor. De senaste dagarnas dollarförstärkning har fortsatt att pressa metallpriserna. Guldet, som föll 4 procent på fredagen, tappade ytterligare 1 procent på måndagsförmiddagen.

Ericsson B handlades ned 0,5 procent till 66:90 kronor. Därmed påverkades inte aktien av att tillträdande vd Hans Vestberg i en intervju med Financial Times sagt att han hyser stark tilltro till bolagets teknik och menar att den lägger grund för en tillväxt snabbare än konkurrenternas.

Banksektorn klarade sig något bättre än marknaden i övrigt.Swedbank Asteg 0,4 procent till 73:40 kronor,SHB Avar 0,1 procent ned till 208:60 kronor ochSEB Asjönk 0,3 procent till 48:75 kronor.

Statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC visade att antalet företagskonkurser uppgick till 607 i november, vilket innebär en minskning med 5 procent jämfört med samma månad 2008.

Biolinsteg 22 procent till 10:15 kronor. Dagens Industri skriver i måndagens tidning att Biolins renodling mot analysinstrument skapat en liten nischaktör med en underliggande lönsamhet som är lovande. Hävstångseffekten av ökad försäljning är stor, skriver tidningen och bedömer att aktien ser köpvärd ut för den riskvillige.

Lagercrantz Bökade 13 procent till 31 kronor efter en köprekommendation i det senaste numret av Börsveckan. Tidningen konstaterar att bolagets aktie bara stigit med 27 procent det senaste året, medan sektorkollegornaB&B ToolsochAddtechstigit med över 80 procent.

Börserna i New York stängde med mindre uppgångar på fredagen efter en volatil handelssession. Dow Jones slutade 0,2 procent högre, vilket var en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,6 procent. S&P 500 ökade 0,6 procent och Nasdaq Composite steg 1,0 procent.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling men övervägande uppgångar under måndagens handelssession efter de positiva signalerna om den amerikanska arbetsmarknaden och den påföljande dollarförstärkningen. Japans Nikkei 225 steg 1,5 procent medan Hongkongs Hang Seng Index tappade 0,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.