Börsens spöke i siffror

BÖRSSPANING Aktiemarknaden har sedan tidig höst varit orolig över svagare tillväxt under 2019. Men hur mycket bromsar egentligen de olika ekonomierna in i år? Affärsvärlden har gått igenom prognoserna för de största länderna.

Allt eftersom oron på börsen har fortsatt, har en annalkande lågkonjunktur övertagit huvudrollen som dramats bov från Federal Reserves räntehöjningar. Men hur illa är det egentligen om man ser till de hårda talen?

De två stora ekonomierna, USA och Kina, visar om än inte dramatiskt lägre tillväxttal så i alla fall signifikant dämpad aktivitet i år jämfört med 2018, enligt snittprognoserna i Factset. I USA ska fjolårets skattesänkningsdopade tillväxt på 2,9 procent ersättas med en BNP-uppgång på 2,5 procent i år för att sedan falla till 1,8 procent 2020, när Feds räntehöjningar har börjat bita ordentligt.

Kinas tillväxt rutschar också successivt utför påverkad av en mix av global konjunkturnedgång och handelskrig som sänker exporten samt strukturella faktorer som lägre tillväxt av människor i arbetsför ålder och fallande produktivitetsökning. Prognoserna säger 6,6 procent 2018, 6,2 procent 2019 och 6,0 procent 2020.

Europa kan bäst beskrivas som lätt inbromsning i låg fart. Kontinentens motor, Tyskland, har redan varvat ned, bland annat till följd av problem i bilindustrin och lägre export. Tillväxten stannar 2018 på 1,7 procent. Det väntas i alla fall inte bli värre de kommande åren, både 2019 och 2020 visar liknande tillväxttal. Läget är ungefär detsamma i Storbritannien, med Brexit som joker, även Frankrike har en liknande situation, tillväxten står och stampar på cirka 1,5 procent. För att hitta undantag från fallande tillväxttal i Europa får man söka sig till länder som Bosnien-Hercegovina och Bulgarien, men inte heller där är det någon påtagligt högre ekonomisk tillväxttakt.

För den som letar verkliga tillväxtmarknader finns några undantag: Indien är den mest uppenbara, fortsatt snabb tillväxt i produktivitet och arbetskraft tillsammans med ekonomiska reformer gör att landets ekonomi väntas fortsätta expandera drygt 7 procent även de kommande åren. Filippinerna visar också motståndskraft mot en global konjunkturnedgång med en fortsatt tillväxt på 6,4 procent både 2019 och 2020.

I Latinamerika är bilden mer splittrad. Brasilien, världens åttonde största ekonomi, är på väg ur en långdragen recession orsakad av politisk kris och fallande råvarupriser och här ökar tillväxttalen från 1,3 procent 2018 till 2,4 procent 2019. Ekonomiskt krisande och skuldtyngda Argentina visar i alla fall en viss tillfriskning med 0,2 procents tillväxt 2019 efter att ekonomin krympt med 2,4 procent 2018. För världens ekonomiska sorgebarn, Venezuela, ser det dock fortsatt nattsvart ut: BNP minskade med 14 procent 2018 och i år blir det ännu värre: minus 16,8 procent.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.