Börsfällorna du bör se upp med

Börsen är just nu extremt svajig. Här finns några psykologiska fallgropar.

Ibland är det svårt att förstå marknaden men det finns en viss logik i hur marknaden agerar.

– Ju större osäkerhet, desto större betydelse får psykologi och känslor, säger C-G Gyllenram, kapitalförvaltare på Ability Asset Management till tidningen Metro.

Han tillsammans med kollegan Tony Ugrina har skrivit en bok om psykologin kring börsen:” En aktiespekulants psykologi”. Här har de bland annat tittat på ett antal mentala fallgropar. Se nedan.

Viljan att tjäna lätta pengar
Köp billigt och sälj dyrt brukar vara en standardregel. Det låter lätt men behöver inte alltid vara det. Precis som allt annat så kräver börsaffärer hårt arbete och kunskap.

Inkonsekvens
Att inte ha en placeringsfilosofi är ett stort misstag.  Du behöver en plan och inte bara gå på rykten. Tips kan bränna fingrarna.

Spelar ett högt spel
Bristande riskhantering är mycket vanligt. Folk vill ofta tjäna storkovan och tar alldeles för stora positioner. De vill tjäna pengar snabbt. Men vinsten kan snabbt bli en förlust.

Självdisciplin
Det är lätt att låta känslorna styra handlandet Ibland är känslorna starkare än förnuftet och det är ofta inte så bra när du satsar pengar på börsen. Ofta dras man med i ett flock beteende eller så låter man sig styras av prestige.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.