Bostadspriserna står stilla – ”Ett trendbrott på Malmömarknaden”

Priset för en villa i Sverige backade med 0,4% samtidigt som priset för en bostadsrätt steg med 0,6% i Sverige under oktober. Det visar värderingsföretaget Valueguards HOX-index.
Malmö, bostadsmarknad
Ystadsgatan vid Möllevångstorget i Malmö. Foto: Joakim Ståhl / SvD / TT

I oktober gick prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, ner 0,1%. Bostadsrättsindex steg med 0,6% medan villaindex sjönk med 0,4%.

I Stockholm steg priserna med 1,2% för bostadsrätter och gick ner 0,2% för villor. I Göteborg såg bilden motsatt ut. Där sjönk priserna med 0,4% för bostadsrätter men steg med 0,1% för villor. I Malmö ser det mest dystert ut. Där föll priserna med 0,9% för bostadsrätter och 2,5% för villor.

”Det är ett trendbrott på Malmömarknaden. Under hösten har säljarna mött allt tuffare motstånd från köparna och nu har det gått så långt att priserna viker nedåt. Det här är enligt förväntan och ska ses i ljuset av de extrema prisökningar som varit och där Malmö är den storstadsregion som haft störst uppgångar det senaste året. Jag vill dock understryka att vi inte ser något ras framför oss, utan mer en sund utplaning där köpare och säljare får lättare att mötas. Det är fortfarande en bra marknad att sälja i och köparna har generellt sett accepterat de högre prisnivåerna”, säger Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann menar att vissa kanske kan känna en oro över en lugnare marknad, när bostadspriserna står stilla eller till och med sjunker.

Så dyra är lägenheterna vid Stockholms tunnelbanestationer

”Mitt råd till dig som ska köpa eller sälja bostad är att hålla stenkoll på vad som sålts i nutid i ditt närområde. På så sätt skapar du dig en bra bas att stå på för dina egna förväntningar. Alla vill känna sig förvissade om att de gjort en bra bostadsaffär och det är också de historierna man hör människor prata om. Som köpare kanske man tolkar en viss nedgång som större än vad den är. Som säljare av en bostad kan det vara svårt att förlika sig med tanken på att man inte får lika mycket som grannen fick för en tid sedan”, säger hon.

Justerat för säsongseffekter stiger också prisindexet med 0,5%. Bostadsrättspriserna steg med 0,7% och villapriserna steg med 0,3%. Indexet har tenderat att falla i oktober medan det i år står still. Bostadsrättsindex brukar stå still i oktober men stiger i år och villaindex brukar falla mer än det gör i år.