Bostadspriserna stiger: ”Stockholms innerstad ligger först”

Bostadspriserna steg i februari - bostadsrättpriserna ökade med 0,4% och villapriserna med 0,5%. Detta visar färska mätningar från Svensk Mäklarstatistik.
Bostadspriserna stiger: ”Stockholms innerstad ligger först” - KUNGSHOLMEN
Vy över takåsarna på Kungsholmen med Norra tornen i bagkrunden, Stockholm Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Sett på årsbasis har därmed bostadsrättpriserna gått upp med 1,6% medan villorna sjunkit med 0,5%.

I februari såldes 12 500 bostäder över hela landet och det är 10% fler än förra året. 8 800 av dessa var bostadsrätter och 3 700 villor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

”Att fler affärer går till avslut är ett lovande tecken på att marknaden börjar vakna till liv efter en lång vinterdvala. Om trenden håller i sig återstår att se, men antalet affärer under januari och februari var ungefär lika många som samma period 2019”, säger Oskar Öholm, VD på Mäklarsamfundet, enligt ett pressmeddelande.

Att det är en mer generellt positiv stämning på bostadsmarknaden får han medhåll i.

”Vi har fortsatt ett utbud som nästa är dubbelt så stort som ett normalår. Det kommer ta lång tid innan vi är nere på nivåer som vi hade innan kriget i Ukraina bröt ut och de första räntehöjningarna kom. Därför tror vi inte heller på några större prisökningar framåt, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån

Någon som också är optimistisk är Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling:

”Redan inom någon månad kan vi förvänta oss början på en serie av sänkningar av styrräntan. Boendekostnaderna har toppat, inflationen ligger nära Riksbankens målbild och de flesta kan återigen blicka framåt”, säger han.

Bostadsrätterna svagt uppåt

För bostadsrätterna var det små prisförändringar i Storstockholm, Storgöteborg, centrala Göteborg och centrala Malmö. I centrala Stockholm steg priserna med nästan 1% medan Stormalmö såg en nedgång på lite mer än 1% på månadsbasis.

”På årsbasis varierar prisförändringarna från nära oförändrat i centrala Göteborg till drygt +2% i centrala Malmö. Bland länen visar prisutvecklingen på årsbasis en stor spridning. Från +9% i Blekinge till -9% i Gotland, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

”Vi känner även av det höga utbudet. Köparna har många bostäder att välja bland och ofta vill de titta vidare och jämföra med fler innan de tar beslut. Positivt är att vi gjort betydligt fler affärer i år än under samma period förra året vilket signalerar att utbudet kommer att sjunka framöver, säger Jesper Jeschko Björnsson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Malmö, i en kommentar.

STATISTIK ÖVER BOSTADSRÄTTER

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket + 0,4% – 1,5% + 1,6% 43 926
Centrala Stockholm + 1,3% + 0,9% + 2,1% 104 455
Stor-Stockholm + 0,5% – 1,7% + 2,0% 64 253
Centrala Göteborg + 0,3% – 3,2% – 0,5% 61 874
Stor-Göteborg + 0,1% – 3,1% + 2,0% 44 897
Centrala Malmö + 0,2% + 1,0% + 2,5% 37 156
Stor-Malmö – 1,1% – 0,7% + 1,4% 32 874

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Även i Göteborgsområdet är det en trög bostadsmarknad.

Alexandra Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Göteborg innerstad & Örgryte. Foto: Fastighetsbyrån

”I Göteborgsregionen ser vi ett fortsatt högt utbud och färre antal försäljningar än en normalmarknad. Det är fortsatt trögt med nyproduktion och högt belånade bostadsrättsföreningar. Man ser även en tydlig skillnad mellan attraktiva och mindre attraktiva bostäder i form av förhandsavslut, avslut och budgivning. Många villasäljare verkar invänta vår och räntesänkningar och sitter still i båten”, säger Alexandra Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Göteborg innerstad & Örgryte, i en kommentar.

Men det som händer i huvudstaden kanske visar vart marknaden är på väg.

”Stockholms innerstadsmarknad ligger ofta först i marknadssvängningar, och det är också här man ser den största prisuppgången i februari. Normalt brukar trenden från Stockholms innerstad med någon månads förskjutning nå andra delar av landet”, säger Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Villor i sidled uppåt

Priserna på villor rör sig också långsamt uppåt sett till riket. I Storstockholm och i Stormalmö ökade villapriserna med nästan 1% i februari. I Storgöteborg var prisuppgången ännu större och hamnade på närmare +2%.

”På årsbasis är priserna oförändrade i Storstockholm och Storgöteborg medan de ökat med närmare 2% i Stormalmö. Prisutvecklingen på årsbasis bland länen varierar mellan +5% i Jämtland till -5% i Blekinge, säger Hans Flink.

STATISTIK ÖVER VILLOR

VILLOR 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 0,5% – 1,1% – 0,5% 3 843 000
Stor-Stockholm + 0,9% – 0,1% + 0,2% 6 798 000
Stor-Göteborg + 1,6% + 0,1% + 0,1% 5 457 000
Stor-Malmö + 0,7% – 1,2% + 1,6% 5 001 000

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Villaköpen i Stockholm har också kommit igång.

”Marknaden på villor i Bromma har börjat lossna för säsongen. Köpare och säljare möts aningen lättare nu än under hösten vilket brukar vara ett tecken på stigande priser. Antalet villor i Stockholm är kraftigt begränsade och det byggs nästan ingenting. Det finns alltid en grupp köpare som vill bo i villa vilket i grunden driver på priserna uppåt”, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets