Bostadsutvecklaren: Vi vinner på marknadsoron

Bostadsutvecklarens vd menar att bolaget gynnas av oron på marknaden. Markus Henriksson, analytiker på finanshuset Remium, är dock inte nöjd med den senaste rapporten och bedömer att målen för nästa år är för högt uppsatta.
Magnolia

De byggrelaterade bolagen har uppvisat en vikande trend i höstens rapportflod. Men inte alla bostadsutvecklare känner av de snåla vindarna på bostadsmarknaden.

– Vi har ett väldigt bra tryck i våra hyresrättsaffärer, säger Fredrik Lidjan, vd på bostadsutvecklaren Magnolia Bostad.

Han berättar att marknadsoron kommer öka antalet intressenter för hyresrätter.

– Konsumenten måste ha någonstans att bo. Om man börjar oroa sig för marknaden och avvaktar med köp så är våra hyresrätter det enda alternativet.

Även byggprojekten kan bli fler, säger Magnolia-vd:n.

– När bostadsrättsproducenterna avvaktar med projektstarter så frigörs resurser, såväl byggbolag som markytor, vilket ju blir en fördel för oss, säger han.

Enligt Fredrik Lidjan kommer fler institutionella investerare, bland annat AP-fonderna, allokera ännu mer kapital till fastighetssektorn. Men främst till hyresrätter, säger han.

– De tittar inte på bostadsrätter överhuvudtaget, de tittar på inkomstproducerade fastigheter. Investeringar i hyresrättproducenter påverkas inte av oron på bostadsrättsmarknaden.

Det insamlade kapitalet har ännu inte räckt till för att rädda Magnolias fallande aktiekurs. Sedan årsskiftet är aktien ned 27,3 procent.

Fredrik Lidjan menar att det beror på en irrationell sektororo på kapitalmarknaden, som inte tar hänsyn till de olika fastighetsbolagens kvaliteter.

– Man har inte gått in och analyserat enskilda bolagen och dess exponeringsområden. Man har sett att det står bostadsutvecklare, och tänkt att man ska akta sig för det, säger han om aktietappet.

Han menar att ytterligare en orsak till den negativa kursutvecklingen kan vara utebliven rapportering om vissa nyckeltal.

– Man har pratat mycket i media om försäljningsgrad. Vi har inte gått ut med det tidigare, men vår försäljningsgrad är 99,9 procent. Det beror på att vi alltid säljer lägenheterna innan produktionsstart, så för oss har det varit en ganska irrelevant siffra, säger vd:n.

Men inte alla är nöjda med Magnolias redovisade siffror. Rapporten för bolagets tredje kvartal höll inte måttet, säger Markus Henriksson, analytiker på finanshuset Remium.

– Det var en svag rapport, lite svagare än väntat, säger han men tillägger att bolaget ser bättre ut på halvårs- och helårsbasis.

Han håller med om att hyresrätter kan komma att gynnas av den avsvalnande bostadsrättsmarknaden. Men det finns inte lika mycket att uppsida som i de mer riskfyllda bostadsrättsutvecklarna.

– Det innebär en lägre risk men också en lägre avkastning, säger han om Magnolia-aktien.

Markus Henriksson är dock positivt inställd till Magnolia Bostad, även om han inte har någon rekommendation för aktien. Han är emellrtid tveksam till bostadsutvecklarens högt uppsatta mål.

– Deras mål är bygga 300 bostadsrätter per år men jag tror inte att de kommer bygga några alls. Dessutom ska de konvertera 25 procent av hyresrätterna till bostadsrätter. Det tror jag kommer bli svårt, säger han.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.