75% utspädning i Dustins kritiserade miljardemission

It-återförsäljaren Dustin har beslutat om en företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 1,75 miljarder kronor - och leda till 75% utspädning. Emissionsguiden inleder sin bevakning av emissionen och publicerar en första artikel om villkoren.
75% utspädning i Dustins kritiserade miljardemission - Fotograf Jonas Ljungdahl
Mia Brunell Livfors, VD och koncernchef för Axel Johnson och Johan Karlsson, VD på Dustin.

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Styrelsen i Dustin har sedan tidigare beslutat om att genomföra en företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 1 750 Mkr före emissionskostnader. Nu har man även spikat villkoren för emissionen.

Teckningskursen är 5,15 per aktie. Börskursen står just nu i 12,95 kr/aktie, vilket innebär att teckningskursen för närvarande ger en rabatt om 60% mot börskursen. Utspädningen för de aktieägare som inte deltar i emissionen kan bli nära 75%.

Måste minska skuldsättningsgraden

I sitt pressmeddelande om villkoren skriver Dustin om det finansiella motivet till att de genomför emissionen, som handlar om att bolaget enligt finansieringsvillkoren för sin kreditfacilitet har åtaganden kopplade till sin nettoskuldsättning i relation till justerad EBITDA:

”Nettoskuldsättningsgraden uppgick till 5,0 gånger för räkenskapsåret 2022/23 och åtagandet i kreditfaciliteten är för innevarande kvartal 4,5 gånger och avtar till 4,25 gånger vid andra kvartalet räkenskapsåret 2023/24 för att sedan fortsatt avta succesivt under kommande kvartal.”

Bolaget menar att företrädesemissionen måste genomföras för att inte bryta mot nettoskuldsättningsåtagandet under det kommande kvartalet.

Skarp kritik mot emissionen

Företrädesemissionen är garanterad till 100% genom tecknings- och garantiåtaganden från största ägaren Axel Johnson, som äger 33% av bolaget. Axel Johnson kommer att teckna sin pro rata-andel av emissionen och garanterar resterande del av emissionen genom garantiåtaganden. För garantin kommer det att utgå en ersättning om 1% på det garanterade beloppet.

En av storägarna, Protector Forsikring, som äger 2,4% av Dustin har tidigare riktat skarp kritik mot miljardemissionen och bolagets representant har lämnat Dustins valberedning i protest. Skälet är att Protector menar att nyemissionen kommer att leda till en ökad ägarandel för Axel Johnson.

”Vi har inte på 30 års erfarenhet sett en nyemission av denna utspädningseffekt om det inte var den absolut sista utvägen”, skrev Protector Forsiking tidigare i ett brev om nyemissionen.

Affärsvärlden kommer återkomma med en ny artikel om villkoren och eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets