BP betalar 173 miljarder i ersättning

Oljejätten BP:s förlikning med de amerikanska myndigheterna och de fem påverkade delstaterna Florida, Alabama, Mississippi, Lousiana och Texas rörande Deepwater Horizon-katastrofen 2010 kommer att överstiga det tidigare belopp som parterna kom överens om i juli.

Det skriver Bloomberg. Enligt det amerikanska justitiedepartementet kommer BP behöva att punga ut totalt 20,8 miljarder dollar, motsvarande 173 miljarder kronor,  i ersättning till de drabbade delstaterna. Den tidigare överenskommelsen hade en slutnota på 18,7 miljarder dollar.

Bakgrunden till varför skadeståndet höjs återigen är för att departementet beräknar att det finns ännu okända skador och förluster till ett värde av 700 miljoner dollar som kan härledas till katastrofen. Vidare har myndigheten valt att lägga till ytterligare 232 miljoner dollar i form av utvärderingskostnader samt 250 miljoner dollar i bland annat förlorade royalties.

– Paketet är utformat för att inte bara kompensera för de skador som uppstått samt möjliggöra hälsa och säkerhet i Golfen, men låta andra bolag veta att de kommer att hållas ansvariga för den skada som uppstår skulle liknande olyckor som denna ske igen i framtiden, sade Loretta Lynch, USA:s justitieminister vid ett informationsmöte i Washington.

BP har sedan tidigare avsatt 53,7 miljarder dollar för eventuella skadeståndsbetalningar samt lanserat en kompensationsfond på 5 miljarder dollar. Den sistnämnda har varit riktad främst mot fiskebolag som drabbats av ekonomiska förluster till följd av katastrofen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.