BP fryser lönerna

Det stora prisfallet på olja har fått BP och flera andra oljejättar att skära ned på personal. Nu går det brittiska oljebolaget ett steg längre och fryser lönerna för alla anställda, skriver The Guardian.

Priset på råolja har fallit med närmare 60 procent sedan i somras.

På tisdagsmorgonen stod WTI-oljan i 45 dollar fatet medan Brent-oljan stod i 48 dollar.

Prisfallet har lett till nedskärningar på stora oljebolag som Shell, Statoil och BP. Det sistnämnda meddelade så sent som för ett par veckor sedan att man bantar personalen i Aberdeen med 300 personer.

Nu har BP:s vd Bob Dudley skickat ut ett internt PM där han förklarar att företaget måste frysa lönerna för samtliga 84 000 anställda.

”En av åtgärderna vi vidtar i hela bolaget är att frysa grundlönerna under 2015, med endast några få undantag för specifika omständigheter runt om i världen”, skriver han bland annat.

De prestationsbaserade ersättningarna, så kallade bonusar, nämndes däremot inte i meddelandet.

Bob Dudleys ersättning för 2013 uppgick till 13,7 miljoner dollar, cirka 110 miljoner kronor. Under 2014 ökade hans lön med 2,8 procent, skriver The Guardian.

Om BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg blir utan löneförhöjning i år är i nuläget oklart. Affärsvärlden har ställt frågan till BP som ännu inte har återkommit i ärendet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.