Brasilien är favoriten
Vad är roligast i Latinamerika just nu?
– Antar att du inte menar karnevalen i Rio de Janeiro för den har just avslutats. Då finns det två positiva saker. Dels medelklassens snabba tillväxt, dels det låga ränteläget. I Brasilien utgör medelklassen 52 procent (44 procent 2002), men även i Chile, Mexiko, Peru och Colombia ökar gruppens andel. Räntan i Brasilien ligger på runt 8 procent, det kanske låter högt, men med tanke på att den låg på 40 procent för tio år sedan så…
Så brasilianare i medelklassen har råd att shoppa och hålla uppe den viktiga inhemska konsumtionen?
– Ja. Det ser bra ut på flera sätt. 2009 var ett rekordår när det gällde nya arbetstillfällen. Det finns ett stort kreditutrymme. Bolånen är väldigt begränsade.
Då undrar man ju vad medelklassen köper, och av vilka börsbolag?
– Vi tror på bryggeriet Ambev. När folk får mer pengar så köper man bättre ölsorter. Det är ett av de bästa i sektorn, med ett starkt varumärke och det har lyckats bra med kostnadsbesparingarna. Husbyggaren Cyrela Brazil Realty ligger också bra till. Under 2010 ska de bygga 55 000 bostäder, varav så många som 40 000 passar även köpare med lägre inkomster.
Har bankerna lånat ut så lite har de väl sluppit kreditförluster?
– Ja, Brasilien klarade sig fint och var själv långivare till IMF. Latinamerika hade ju sina bankkriser på 1980- och 1990-talen så “the bad banks” var redan borta. Och nu finns det mycket potentiell tillväxt för bankerna i landet, penetrationen är låg.
Någon bra bankaktie?
– Vi tror på Banco Itau, största banken i Brasilien. Den slogs samman med tredje största banken, Unibanco, 2008 och det var väldigt lyckat.
Nu börjar stödåtgärderna ryka i Brasilien. Den lägre momsen på vitvaror och bilar försvann i höstas. Hur påverkar det ekonomin?
– Inte så mycket, faktiskt, nu när ekonomin är så stark. Det är val i år och att sittande regering ändå väljer att ta bort stöden är ju ganska unikt. Det visar på att det inte anses så farligt.
Apropå val så har det just varit val i Chile och den nya regeringen där utgörs av idel näringslivshöjdare. Påverkar det börsen där?
– Nja, det är redan så bra klimat där, så det finns inte så mycket mer insatser. Den nya presidenten heter Sebastián Piñera, han äger tv-stationen Chilevisión och var tidigare vd på välskötta flygbolaget Lan Chile. Han har talat lite om att börsnotera Codelco, världens största kopparproducent och i dag statligt ägd. Men Latinamerikas starkaste ekonomi behöver inget tillskott i statskassan, möjligen skulle en notering kunna motiveras med att det skulle öka intresset hos utländska investerare.
Kina har köpt en massa råvaror från Brasilien. Hur ser det ut i nuläget?
– Efterfrågan går ned något men det är inget som oroar. Kina är visserligen största exportland för Brasilien men står ändå för bara 13 procent av försäljningen. Den inhemska marknaden är överlägset viktigast. Och inte minst på grund av att man ska arrangera OS 2016 så är det stora infrastruktursatsningar på gång. 400 miljarder dollar är budgeten för att fixa till de tio OS-städerna, järnvägar och flygplatser. Så det kommer att gå åt en del råvaror.
Tror jag vet svaret, men om du bara fick välja ett latinamerikanskt land att börja investera i, vilket skulle det bli?
– Brasilien.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.