Brasiliens senat väntas rösta bort Rousseff

Brasiliens senat väntas under onsdagen rösta för att avsätta president Dilma Rousseff.

De senaste bedömningarna från oberoende analytiker och från de senatorer som vill fälla henne är att senaten lätt kommer att komma upp till den två tredjedels majoritet om 54 av 81 senatorer som krävs för att avsätta henne, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

De som är lojala med Rousseff uppger dock att de inte har gett upp hoppet.

 

LÄS MER:

 

Ifall Rousseff avgår kommer vice-president Michel Temer sväras in som president. Nästa presidentval hålls i slutet av 2018.

Rousseff är anklagad för att ha brutit mot landets budgetlagar, något som hon förnekar. Hennes ståndpunkt att riksrätten mot henne är en statskupp.

Finansmarknaderna har spekulerat om att åtalsprocessen kommer att leda till att presidenten avsätts och att en ny, mer marknadsorienterad regering inrättas. Priset på brasilianska tillgångar har överlag stigit när åtalsprocessen har rört sig framåt och sjunkit när processen har stött på patrull.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.