Brexit skjuts upp till oktober

EU-toppmötet enades natten till torsdagen om att ge Storbritannien en förlängning av EU-medlemskapet till den 31 oktober.
Brexit skjuts upp till oktober - theresa-may-700_binary_6954111.jpg

Men om brittiska underhuset godkänner utträdesavtalet dessförinnan kan Storbritannien lämna tidigare.

”Det är lite kortare än jag väntade mig, men fortfarande tillräckligt med tid för att hitta den bästa möjliga lösningen”, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk vid en presskonferens.

Före mötet förespråkade han en förlängning på ett år.

Donald Tusk uppmanade britterna att inte slösa bort den extra tid de nu har fått. Fast han kunde inte utesluta ännu en förlängning i oktober.

”Jag är för gammal för att utesluta andra scenarier. Allt är möjligt”, sade han.

Donald Tusk påminde om att Storbritannien fram till den 31 oktober också har möjlighet att dra tillbaka anmälan om utträde och därmed stanna i EU.

Toppmötets beslut var en kompromiss efter att Frankrikes president Emmanuel Macron stridit för en kort förlängning, till den 30 juni.

Han motiverade detta med att en lång förlängning varken är bra för EU eller för Storbritannien.

”Det ger intrycket att vi inte bryr oss om den brittiska folkomröstningen. Och vi får en stadigvarande medlem som vill lämna EU”, sade Emmanuel Macron.

I stället kommer en översyn att göras om drygt två månader, vid det ordinarie EU-toppmötet den 20-21 juni. Men då ska det inte bli en diskussion om brexit utan bara information om läget. Information om förhandlingarna mellan den brittiska regeringen och Labour väntas bli en del.

”Det är inte en till klipp kant. Det avgörande datumet är i oktober”, sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Storbritanniens premiärminister Theresa May accepterade förslaget från de 27 övriga EU-ledarna.

Beslutet innebär att Storbritannien måste hålla EU-val den 23 maj om inte underhuset lyckas godkänna utträdesavtalet innan dess.

Den 31 oktober är samma dag som den nuvarande EU-kommissionens mandatperiod löper ut. Dagen efter ska nya kommissionärer tillträda.

På toppmötet spelade det en mindre roll hur Storbritannien skulle avkrävas löften om att inte obstruera EU-arbetet än de hade gjort i förhandsdiskussionerna. Främst Frankrike hade fört fram både farhågor och förslag på att beskära det brittiska inflytandet.

Men sådana åtgärder stötte på juridiska problem.

”Det finns ingen avsikt att skapa ett nytt sorts medlemskap under artikel 50. Storbritannien förblir full medlem, även med rösträtt”, sade Donald Tusk.

Artikel 50 i EU-fördraget föreskriver proceduren för hur ett land anmäler avsikten att lämna EU.

Storbritannien lovade att inte sabotera EU-arbetet.

Donald Tusk sade att frågan bör avdramatiseras. De flesta beslut den närmaste tiden fattas med kvalificerad majoritet. Storbritannien har alltså inget veto.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco