Budrusning på börsen

Stockholmsbörsen noterade små förändringar på båda sidor nollstrecket i den inledande handeln på måndagen.

Kappahl rusade uppåt efter ett bud från storägaren Mellby Gård. Även fast att rapportsäsongen går in i en något lugnare period då de flesta av storbolagen redan avlagt sina rapporter återstår det en hel del spännande händelser i veckans kalender. Dels kommer handelssamtalen mellan USA och Kina att återupptas, Federal Reserve väntas sänka styrräntan samt Securitas och Lundin Petroleums rapporter väntas som båda släpps på onsdag.

Vid cirka 9.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp med 0,1 procent till nivån 1.612. Aktier för 0,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Kappahls storägare Mellby Gård, som kontrolleras av finansmannen Rune Andersson med familj, lägger bud på klädkedjan. Budet på 20 kronor per aktie motsvarar en budpremie om 43 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Budet kommer inte att höjas men heller inte dras tillbaka. Klädkedjans aktie var en vinnare med en uppgång på 40 procent och noterades just under budkursen.

Verkstadsbolagen pressades tillbaka med en nedgång på 1,3 procent för SKF. Sandvik och ABB var ned med runt 0,7 procent. Astra Zeneca går åt motsatt håll och noterade en uppgång på strax över 1 procent.

Det franska läkemedelsbolaget Sanofi tar en negativ engångspost på cirka 1,8 miljarder euro i samband med sin halvårsrapport, huvudsakligen relaterat till Eloctate – specialistläkemedelsbolaget Sobis hemofililäkemedel som även säljs under varumärket Elocta. Sanofi talar om press från konkurrens. Sobi sattes ned 2 procent.

Goldman Sachs har lagt till Ericsson på sin särskilda köplista så kallad “conviction list”. Aktien har sedan tidigare en köprekommendation hos analyshuset. Telekombolagets aktie belönades med en uppgång på knappt 1 procent.

Lastbilskoncernen Traton ökade såväl intäkter som rörelseresultat för det första halvåret. Orderingången backade däremot och det globala marknadsläget beskrivs som fortsatt utmanande. Traton vek ned med 0,3 procent. Volvo noterades ned 0,1 procent.

Neurovives läkemedelskandidat Neurostat vid behandling av medelsvår till svår traumatisk hjärnskada har beviljats snabbehandlingsstatus av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Aktien höjdes med 31 procent.

Avtech har ingått en avsiktsförklaring med ett medelstort europeiskt flygbolag om implementering av en tjänst för väderdata i syfte att minska bränsleförbrukningen. Ett slutligt kontrakt förväntas under det första kvartalet 2020. Aktien steg med drygt 3 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här