Bulten ökar omsättning men minskar vinsten i andra kvartalet

Verkstadsbolaget Bulten redovisar ökade omsättningen och orderingången men minskade vinsten i det andra kvartalet.
Bultens VD Anders Nyström.
Bultens VD Anders Nyström. Foto: Bulten
”Andra kvartalet präglades av en volatil omvärld där kostnaderna ökade i kombination med svängningar i vår tillverkning. Den underliggande efterfrågan inom fordonsindustrin var fortsatt stark men dessvärre påverkades våra kunders produktionsvolymer negativt i början av kvartalet till följd av omfattande komponentbrist. Positivt är dock att under slutet av kvartalet minskade produktionsstörningarna markant och vi slutförde även avvecklingen av vår verksamhet i Ryssland”, säger Anders Nyström, vd för Bulten, i en kommentar.

Omsättningen steg 10,5 % till 1 006 miljoner kronor (910).

Rörelseresultatet blev 41 miljoner kronor (55), med en rörelsemarginal på 4,1 % (6,0). Avvecklings­kostnader, främst valutaomräkningseffekter, hänförliga till den ryska verksamheten belastade resultatet med cirka -10 miljoner kronor.

Justerat rörelseresultat blev 51 miljoner kronor (55), med en justerad rörelsemarginal på 5,1 % (6,0).

Resultatet efter skatt blev 22 miljoner kronor (38).

Resultat per aktie hamnade på 0,88 kronor (1,8). Justerat resultat per aktie blev 1,32 kronor (1,80).

Orderingången landade på 1 289 miljoner kronor (947), en ökning med 36,1 % mot föregående år.

”Vid utgången av första halvåret ser vi sammanfattningsvis en ljusning inför andra halvåret, med förväntade högre och stabilare volymer”, uppger Anders Nyström och fortsätter.

”Vi fortsatte vinna många nya mindre affärer under kvartalet. Dessa var främst inom områden där vi ser möjlighet till god tillväxt långsiktigt. Vår strategi är att fortsätta befästa vår position som en global fästelementsaktör som är ledande inom hållbarhet.”

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -19 miljoner kronor (32).

Under kvartalet fullföljdes avyttringen av Bultens ryska verksamhet. Det ryska bolaget CAR SEATS LLC köpte verksamheten och samtliga aktier i det joint venture-bolag som sedan tidigare ägts av Bulten och GAZ löstes in. Avsättningar för påverkan på rörelseresultatet redovisades redan under första kvartalet.

”Våra finanser är alltjämt starka och vi står väl rustade inför en fortsatt volatil omvärld med stigande räntor och inflation. Glädjande är även att fler nyckelrekryteringar gjorts i Nordamerika under våren och vi bygger ett starkt team för att säkra framtida tillväxt på denna marknad”, avslutar Nyström.

Bulten, Mkr Q2-2022 Q2-2021 Förändring
Orderingång 1 289 947 36,1%
Nettoomsättning 1 006 910 10,5%
Rörelseresultat 41 55 -25,5%
Rörelsemarginal 4,1% 6,0%
Rörelseresultat, justerat 51 55 -7,3%
Rörelsemarginal, justerad 5,1% 6,0%
Nettoresultat 22 38 -42,1%
Resultat per aktie, kronor 0,88 1,8 -51,1%
Resultat per aktie, justerat, kronor 1,32 1,80 -26,7%
Kassaflöde från löpande verksamhet -19 32
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets