Busch Thor om svenska bolagen: De är inspiratörer

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor höll ett tal på onsdagen där värderingsfrågor fick stå i fokus. Frågan om en värderingsrevansch lyftes upp där integrationsfrågor fick ta plats. Även EU och familjen var områden som togs upp.

Talet inleddes med en hyllning till Sverige med svenska flaggan som scendekor.

“Vi lever i ett land som vi ska vara stolta över”, sade Ebba Busch Thor och radade upp ett antal saker som är starkt förknippade med Sverige. Bland dem fanns bolagen Spotify, ABB, H&M, Klarna och Ikea.

“De är inspiratörer och förebilder”, sade Busch Thor och tillade att det tillsammans med alla strävsamma människor gör att hoppet lever i landet.

Sverige befinner sig dock i en värderingskris, enligt Ebba Busch Thor.

“Värden som byggt vårt hem starkt som tillit, frihet, jämlikhet och alla människors lika värde är på olika sätt hotade”, sade Ebba Busch Thor.

Hon riktade sig även mot statsminister Stefan Löfven och det samhällsbygge som han bland annat talade om i sitt Almedalstal. Detta bygge uppgav Ebba Busch Thor saknar grund.

“Utan en stabil värdegrund kommer Stefan Löfvens byggprojekt att falla ihop som ett fuskbygge. Men frågan är om han verkligen kommer att få bygglov för sitt samhällsbygge när det är dags för val”, sade Busch Thor och fick applåder. Sedan konstaterade hon att “det är ungefär så här roligt talet blir så jag hoppas att ni njöt utav det”.

“Bara genom en riktig värderingsrevansch kan vi rusta vårt hem tryggt för framtiden”, sade Ebba Busch Thor.

Bland konkreta förslag nämndes ett svenskt Nato-medlemskap, en förstatligad sjukhusvård och en äldreboendegaranti.

Inom integrationsfrågan framhölls fyra nyckelområden i form av jobb, språk, kultur och värderingar för att lyckas. Samtidigt konstaterades att regeringens politik gör människor passiva. Här presenterades förslaget om integrationsjobb till 75 procent av lönen.

“Sverige ska vara ett land där vi tar till vara på alla människors inneboende drivkrafter. Där alla ges möjlighet att bidra 100 procent av sin förmåga. Ett land där arbetsmarknadens murar rivs, där fler människor får en chans att bidra och där hårt arbete lönar sig”, sade Ebba Busch Thor.

Britternas omröstning om EU-medlemskapet hade också sin plats i talet. Ebba Busch Thor beklagade men respekterar utfallet av valresultatet.

“Som jag ser det finns det tre sätt att reagera på britternas beslut. För det första bestämmer man sig för att jubla och populistiskt konstatera att själv är minsann bästa dräng”, sade Busch Thor. “En annan variant är att kräva mer EU eller som man brukar kalla det ett socialt EU: Men bakom den här retoriken döljer sig inte sällan en vilja till mer utav överstatlighet, till EU-skatter och likriktning inom EU”.

Kristdemokraternas ledare ser dock en tredje väg som hon förespråkar.

“Den tredje vägen är att man är lyhörd och drar lärdom av vad som ledde fram till resultatet av britternas omröstning och konstaterar att EU måste reformeras för framtiden”, sade Ebba Busch Thor och konstaterade stöd för den tredje vägen av de efterföljande applåderna.

EU står enligt henne nu för ett vägval mellan att bli en superstat eller att gå mot mellanstatliga avtal. Utav detta hoppas Ebba Busch Thor på det senare av detta. Ett EU med minskad budget som gör mindre har enligt henne större chans att lyckas med sin uppgift.

Ebba Busch Thor avslutade talet med att tala om familjerna som hon menade ska ha goda villkor.

“Trygga familjer bygger ett tryggt Sverige”, sade Busch Thor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.