Capital Economics: Kronan inte oberättigat svag

Det verkar inte som om den svenska kronan skulle vara översåld och oberättigat svag, bedömer analyshuset Capital Economics.
Capital Economics: Kronan inte oberättigat svag - pengar-700_binary_6952391.jpg

De skriver att det inte finns en korrekt metod för att värdera valutakurser, men att en vanlig metod är att jämföra växelkursen med köpkraftsparitet (PPP). Då verkar kronan visserligen undervärderad mot dollarn men samtidigt övervärderad mot euron, där den gemensamma faktorn snarast handlar om dollarstyrka.

”Andra värderingsmetoder misslyckas också med att ge tydliga belägg för någon betydande undervärdering”, skriver Capital Economics.

De tillägger också att kronan jämviktskurs (fair value) verkar ha fallit över tid, vilket gör att en svagare växelkurs delvis är berättigad. Detta handlar i huvudsak om att svenska enhetsarbetskostnader har ökat snabbare än hos Sveriges viktigaste handelspartners under det senaste decenniet. Capital Economics anser att detta är den mest relevanta jämförelsen för en öppen ekonomi som Sverige.

”Resultatet är att kronan inte förefaller oberättigat svag för närvarande. Även om valutan kan stärkas något nästa år om den globala handelsmiljön förbättras, kommer kronan att fortsätta att svika dem som förväntar sig att den gradvis ska stärkas på medellång sikt (inklusive Riksbanken), om inte ekonomin tar fart de närmaste åren, vilket vi bedömer som osannolikt”, skriver Capital Economics.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets