Carl Bildt: EU bör inte stödja Taiwans självständighet

EU bör inte stödja Taiwans självständighet utan verka för en fredlig återförening med Kina. Det skriver tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt på Twitter, rapporterar SVT.
Carl Bildt: EU bör inte stödja Taiwans självständighet - CARL BILDT
Tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Carl Bildt skriver att EU:s hållning måste vara att man står kvar vid idén om Ett Kina. Dock understryker han att detta måste ske på ett fredligt sätt och utan någon användning av våld från Kinas sida, rapporterar SVT.

Bilds kommentarer kommer efter att Frankrikes president Emmanuel Macron, som nyligen varit på statsbesök i Kina, sagt att EU bör vara neutrala i frågan. “Vi får inte trassla in oss i en kris som inte är vår”, sade han i en intervju med Politico i helgen.

Taiwan är en omtvistad stat. Medan ön fungerar de facto som en självständig stat hävdar Kina sin fortsatta rätt över ön och ser det som en del av sitt territorium. Kina har också hotat med att införliva ön i framtiden, även genom våld om så behövs. USA har samtidigt lovat att militärt stödja landet vid ett sådant scenario.

Taiwan är inte medlem i FN.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Absolicon