Carnegie: Högre verkstadsvärdering är motiverad

De svenska verkstadsbolagen har gått starkare på börsen det senaste året än väntat. Det skriver Carnegie Private Bank i en kommentar. Sektorn har klättrat 40 procent på tolv månader, vilket är bättre än verkstadssektorn såväl globalt som europeiskt.

– De svenska verkstadsbolagen tenderar att vara tidigt cykliska. Det hänger ihop med att när riskpremien faller, då brukar de svenska bolagen gå bättre än sina europeiska jämförbara bolag, som i sin tur tenderar att vara av en något mer defensiv karaktär, säger Johan Wettergren, verkstadsanalytiker på Carnegie Securities.

Han menar att vinstutvecklingen följt plan.

– Underliggande har det egentligen inte hänt särskilt mycket, jämfört med det scenario som vi hade för ett halvår sedan. Q4-rapporterna kommer sannolikt sekventiellt vara lite sämre än Q3 och sedan rör vi oss sannolikt sidledes in i årets första kvartal.

Carnegie spår att den genomsnittliga organiska tillväxten för de svenska verkstadsbolagen blir 3 procent 2020. De större bolagen väntas ha nolltillväxt under det först halvåret för att sedan gradvis förbättra tillväxten. Vinsterna mätt som ebita väntas öka med 8 procent 2020. Multiplarna har ökat och ligger nu 15 procent högre än det historiska snittet. Det tycker Carnegie är motiverat.

– Idag har vi en helt annan räntemiljö, vilket ger stöd åt högre multiplar. Samtidigt bedömer vi att vinstrevideringstrenden inte kommer vara särskilt positiv under 2020 för sektorn, speciellt inte under första halvåret.

Carnegie har tre aktiefavoriter – Epiroc, Sandvik och Volvo.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.