Ryssland
Carnegie: Rubelfallet har räddat Ryssland från en djup kris
Det säger Fredrik Colliander, förvaltare av Carnegie Rysslandsfond, i en intervju på Carnegies hemsida daterad den 17 september.
Enligt Colliander har rubelfallet gynnat inhemsk produktion i en ekonomi där det finns gott om outnyttjad kapacitet. Men han efterlyser bredare reformer såsom slopade sanktioner, en öppnare ekonomi och ett breddande av näringslivet för att få ordentlig fart på den ryska ekonomin.
”Ett problem i Ryssland är, ungefär som i Sverige, att politikerna ägnar sig åt detaljfrågor i stället för att ta tag i de stora utmaningarna och driva igenom reformer”, menar Colliander.
Colliander konstaterar vidare att inte ens det låga oljepriset, i motsats till vad många bedömare trott, har bitit så hårt som befarat. Däremot menar han att tillväxten kommer vara fortsatt låg.
Enligt Colliander är det beslutet att släppa rubeln fri istället för att försöka försvara den som räddat Ryssland från en djup kris. Men han konstaterar samtidigt att den svaga rubeln leder till stigande inflation vilket gör att eventuella räntesänkningar fördröjs.
”Rysslands ekonomi behöver både en svag rubel och en låg ränta, men den svaga rubeln leder till stigande inflation så räntesänkningar får nog vänta”, säger Fredrik Colliander.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.