Aktiechef: ”Detta är ett typiskt björnmarknadsrally”

Den turbulenta sommaren med bland annat inflation och oro för recession har pressat både centralbankerna och börserna. Från investmentbanken Carnegie kommer rekommendationen att ta hem vinsterna.
Aktiechef: ”Detta är ett typiskt björnmarknadsrally” - CARNEGIE
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ SvD/TT

I en börskommentar tar Carnegies aktiechef Karl Hedberg upp den händelserika sommaren och lyfter fram energikrisen som en starkt bidragande orsak till inflationsproblematiken. I vad han beskriver som ett sommarrally har börserna först pressats hårt och under juli månad följts av fallande långräntor och förhoppningar om räntesänkningar redan nästa år. Men mitt i allt ser han ett gynnsamt läge för vinsthemtagning.

”Jag tror detta är ett typiskt björnmarknadsrally. Kortsiktigt tror jag därför att det är dags för vinsthemtagning, om man tog positioner i början på sommaren. Har man inte ackumulerade vinster kan det ändå vara tillfälle att minska aktievikten och öka kassan till ett senare köptillfälle”, skriver Karl Hedberg.

Risk för pressade vinster

Han noterar också att slutsatsen av rapportperioden är att det överlag varit stabila rapporter som legat i linje med, eller överträffat, förväntningarna. Här varnas det dock för att kostnadsinflation och logistikproblem kan pressa vinsterna.

”Många bolag kommer från en period av väldigt stark efterfrågan med stora orderböcker att beta av, vilket håller uppe intäkterna i det korta perspektivet. Risken är dock stor att vi kommer se en avmattning när denna tillfälliga effekt avtar under kommande kvartal.”

Värdebolag framför tillväxtbolag

På frågan om hur investerare ska agera så uppmanar Karl Hedberg till att se nuläget som ett nytt tillfälle att ta vinster, alternativt att sälja innehav man inte tror fullt så starkt på i ett längre perspektiv. Han menar också att det kommer att dyka upp flera köptillfällen under hösten och då rekommenderar han värdebolag framför tillväxtbolag.

”Kortsiktiga investerare bör minska tillväxtbolagsexponeringen. Bäst rustat för att stå emot en fallande marknad är lågt värderade bolag med hög direktavkastning och en lägre grad av cyklisk påverkan. Här fortsätter vi att gilla läkemedelsbolag. Även banksektorn som pressats av oro för stor exponering mot fastighetssektorn bör kunna stå emot tack vare vinststöd från stigande räntor”, avslutar han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.