Carolina Dybeck Happe: ”Jag ser fram emot nästa utmaning i min karriär”

Carolina Dybeck Happe avgår som CFO för det amerikanska industrikonglomeratet General Electric. Nu berättar hon för Affärsvärlden om sin tid på bolaget och de lärdomar som hon tar med sig.
Carolina Dybeck Happe: ”Jag ser fram emot nästa utmaning i min karriär” - GE
Carolina Dybeck Happe slutar som CFO på GE. Foto: GE

Med en gedigen CFO-bakgrund från både danska jätten Maersk och Assa Aboly, kom Carolina Dybeck Happe till GE i början av coronapandemin 2020. Där hade hon ett tydligt uppdrag: Stärka balansräkningen, förbättra rörelseresultaten och positionera GE för långsiktigt värdeskapande, berättar hon för Affärsvärlden. 

“Vi har arbetat för att omstrukturera ett av världens mest ikoniska företag och skapa betydande värden genom att dela upp verksamheten i tre renodlade, branschledande företag på investment grade-nivå, inom hälsovård, energi och flygindustrin. Det är otroligt tillfredsställande att se GE i en stark position, och jag ser fram emot att säkerställa en smidig övergång, hjälpa till med de sista bitarna och därefter börja på mitt nästa kapitel”, skriver hon i ett mejl. 

Dubblerat börsvärde

Efter sina tre år på bolaget lämnar nu Dybeck Happe med flaggan i topp – under hennes tid på GE har bolagets börsvärde dubblerats från 750 miljarder kronor till 1 500 miljarder. 

Vilken är den viktigaste kunskapen du tar med dig från din tid på GE? 

Under min tid på GE har vi tagit itu med stora utmaningar, vilket var nödvändigt. Att minska skuldsättningen med mer än 100 miljarder USD och att dramatiskt förbättra våra resultat var nödvändigt för att därefter kunna lansera tre självständiga företag, allt mitt i en pandemi och ett tufft makroekonomiskt läge”, säger hon och fortsätter:

“Den största lärdomen är att för att genomföra stora förändringar som denna handlar det om att ha rätt team på plats och sedan ge dem en tydlig strategi och mandat för att kunna ta rätt beslut snabbt. Det finns inget som kan ersätta vikten av att vara på plats, på kontoret eller på fabriksgolvet och träffa de människor som ska genomföra förändringen och motivera dem. Fokus och kommunikation är mycket viktigt.”

Midsommar i Sverige

Det blir Rahul Ghai som tar över som Senior Vice President och CFO från och med 1 september. Carolina Dybeck Happe kommer att jobba kvar hos den amerikanska jätten en period för att hjälpa till med övergången och fortsätta arbetet med den planerade avknoppningen av enheten GE Vernova. 

Hon är sparsmakad med vad som blir nästa steg i karriären.  

”Jag ser fram emot nästa utmaning i min karriär, men just nu är jag fullt fokuserad på det jobb jag har framför mig – att se till att övergången går smidigt och att våra återstående verksamheter är väl förberedda och positionerade när de lanseras som självständiga företag. Jag kommer i alla fall att hinna besöka Sverige i juni, för midsommar förstås, vilket jag ser mycket fram emot.”

Dybeck Happe är styrelseledamot i Ericsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.