Centralbank inför nya bolånekrav

Bank of England avser införa gränser för hur stora nya bolån ska få vara i relation till bolånetagarens inkomst.

Centralbanken tar sikte på bolån som överstiger 4,5 gånger låntagarens inkomst. Maximalt 15 procent av en långivares totala antal nya bolån ska tillåtas ligga över denna gräns.

Vidare ska långivare åläggas att göra ett räntestresstest för ett scenario där bolåneräntan inom en femårsperiod skulle bli 3 procentenheter högre än ursprungsräntan.

Det meddelar centralbanken i ett pressmeddelande i samband med presentationen av sin rapport kring den finansiella stabiliteten.

Efter en remissperiod som pågår fram till den 31 augusti väntas de slutliga reglerna komma att införas från den 1 oktober 2014.

Reglerna föreslås gälla för alla långivare som lånar ut mer än 100 miljoner pund till bolåneändamål per år.

Däremot bedömer Bank of England att de brittiska hushållens skulder inte utgör något omedelbart hot mot den finansiella stabiliteten.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.