Centralbankschef: Det kanske inte blir några räntesänkningar 2024

ECB-ledamoten och Österrikes centralbankschef Robert Holzmann anser att man inte bör räkna med någon räntesänkning under 2024.
Centralbankschef: Det kanske inte blir några räntesänkningar 2024 - Cargo frakt suez APTOPIX Maine Daily Life
AP Photo/Robert F. Bukaty

Det uppgav han vid det världsekonomiska forumet i Davos, enligt Bloomberg News.

Holzmann menar att det finns fortfarande geopolitiska risker som kan leda till störningar av försörjningskedjor och på energimarknaden. Det skulle sätta tryck på priser som ECB inte kan ignorera.

”Det geopolitiska hotet har ökat eftersom det vi har sett hittills av huthierna – jag tror inte att det är slutet, det kan vara vara inledningen till något mycket mer omfattande, vilket kommer påverka Suezkanalen och öka priserna där”, sade Holzmann.

I intervjun sade Holzmann också att det inte längre går att utesluta en recession i Europa. Enligt honom har ekonomin inom eurozonen varit en besvikelse på senare tid, och väntas bevisa att ledamöterna varit alltför optimistiska när samtliga resultat för perioden är offentliggjorda.

Under måndagen blev det känt att EU:s största ekonomi Tyskland såg sin ekonomiska tillväxt bli negativ med -0,3 procent under 2023.

Holzmann är centralbankschef i Österrike.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.