Cevian: Ericsson borde överväga investering från USA

Ericssons storägare, riskkapitalbolaget Cevian Capital, vill att bolaget överväger en investering från USA för att mota konkurrensen från kinesiska Huawei. Det har medgrundare Lars Förberg sagt till Bloomberg TV.

Enligt Förberg borde Ericsson titta på sätt för att göra företaget starkare och då kan en amerikansk investering vara en sådan utväg.

”Styrelsen och ledningen måste tänka på vad den amerikanska administrationen har sagt”, sade Förberg utan att vilja kommentera hur Ericssons andra storägare, Wallenbergarnas Investor, ser på saken. Han sade också att Cevian efter en investering skulle fortsätta behålla sina aktier, motsvarande nio procent av kapitalet.

Det var förra månaden som USA:s justitieminister William Barr föreslog att man bör tar en kontrollerande post i antingen Ericsson eller Nokia för att möta konkurrensen från Huawei. Den sistnämnda betraktas vara marknadsledande men är helt blockerad i USA på spionagemisstankar åt Peking.

Cevians andra medgrundare, Christer Gardell, har också välkomnat en potentiell amerikansk investering men till ett pris långt över var Ericsson handlas i nuläget.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här