Chef på Veidekke i bedrägerihärva

Tre personer häktades under söndagen av Göteborgs tingsrätt, misstänkta för inblandning i en bedrägerihärva. En av dessa är medarbetare på Veidekke.

Två av de häktade har varit medarbetare i chefsposition på Göteborgs Spårvägar. En av dessa ska ha låtit det kommunala bolaget betala för byggjobb på den privata villan. Totalt ska mellan en och två miljoner kronor ha betalats ut.

– I nuläget vet vi inte hur fördelningen är mellan inköp av material och byggarbete, säger Jonatan Mejer, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Den före detta medarbetaren är misstänkt för grovt bedrägeri, medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till försvårande av skattekontroll. Kvinnan nekar till anklagelserna. Ytterligare en medarbetare på Spårvägen har häktats, misstänkt på sannolika skäl för bland annat grovt bedrägeri.

Enligt tidningen GP ska ledningen för Göteborgs Spårvägar ha fått nys om de felaktiga fakturorna i juni.

– Två personer i organisationen och en utanför, då blåser man systemet. Alla fakturor och underlag ser helt okej ut och är granskade sedan innan. Exakt hur vi kunde avslöja detta vill jag inte gå in på. Men folk kan vara ganska naiva när det gäller it, säger Spårvägens vd Lars-Börje Björfjäll till tidningen.

Samtidigt har alltså en medarbetare i chefsposition på Veidekke häktats, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt bokföringsbrott. Veidekke är en av flera entreprenörer som arbetat för Göteborgs Spårvägar i form av bland annat löpande underhåll.

– I nuläget vet vi inte exakt vilken roll han haft. Det ska utredas. Men på sannolika skäl är han misstänkt för att ha medverkat till att osanna fakturor upprättats, säger Jonatan Mejer.

Veidekke ser allvarligt på det inträffade.

– I nuläget vet vi bara att det är tre personer häktade. Två av dessa har varit anställda av Göteborgs Spårvägar och en är anställd av oss. Han informerade oss i torsdags att han anhållits, säger företagets kommunikationschef Max Ney.

Medarbetaren misstänks för brott, men ser ni någon anledning att rannsaka er själva i fråga om säkerhetsrutiner och företagskultur?

– I nuläget är det medarbetaren och inte företaget som är misstänkt. Men självklart kommer vi att följa utredningen och ta lärdom av detta, säger Max Ney.

Veidekke skriver i ett pressmeddelande att man nu har förstärkt säkerhetsrutinerna, inlett en intern utredning samt säkerställt material som eventuellt kan vara av intresse för polisen. Företaget anser dessutom att dess trovärdighet som en seriös verksamhet kan ifrågasättas.

– Därför är det viktigt att vi är tydliga i våra värderingar. Jag hoppas att denna allvarliga fråga får ett snabbt förtydligande, säger Erik Alteryd, vd för Veidekke Entreprenad i pressmeddelandet.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.