De riskerar hundratals miljoner i böter

Norska Konkurransetilsynet anser att NCC ska böta cirka 200 miljoner kronor för kartellverksamhet. NCC medger vissa omständigheter men anser att avgiften är för hög.

Konkurransetilsynet har utrett beskrivna kartellverksamheter inom två områden i Norge: Trondheim- samt Møre- och Romsdalområdet. Redan i februari 2010 slog myndigheten till mot NCC och Veidekke. Material beslagtogs och efteråt har en före detta medarbetare på Veidekke gått ut i media och berättat om hur byggjättarna ska ha delat upp asfaltsmarknaden mellan sig. Veidekke har å sin sida meddelat att medarbetaren agerat på egen hand .

Det olovliga samarbetet ska ha pågått mellan 2005-2008.

Under måndagen meddelade Konkurransetilsynet att man anser att NCC ska böta cirka 200 miljoner kronor för brott mot konkurrenslagen. Veidekke riskerade en rekordbot på över 300 miljoner kronor men eftersom de från början hjälpt myndigheten med information och bidragit till att utredningen gått framåt får de böterna avskrivna, trots att de överträtt reglerna.

Konkurransetilsynet uppger att de två företagen i en tät dialog har fördelat stora offentliga kontrakt mellan sig.

NCC medger ett antal omständigheter, men anser att beloppet är alldeles för högt.

Läs fortsättningen med NCC:s kommentarer på Byggvärlden.se!

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco