Priset för godhet – 90 miljarder

Den norska oljefonden förlorade förra året omkring 90 miljarder kronor genom att avstå investeringar i vapen, kol, tobak och etiskt tvivelaktiga bolag.

Den norska fonden, Statens pensjonsfond, förvaltar den norska statens oljeintäkter. Fonden har som princip att inte investera i företag som säljer vapen, tobak eller kol. Och den strategin har kostat – fonden förlorade förra året omkring 140 miljarder jämfört med om reglerna inte hade gällt. Det visar fondens senaste årsredovisning.

Men fonden har dessutom “uppförandekrav”– en rad regler mot aktieköp i bolag som bidrar till korruption, miljöförstöring eller brott mot mänskliga rättigheter. De bolagen har också strukits från aktieportföljen.

– Vi menar att företag som inte uppfyller kraven inte är långsiktigt hållbara och därför inte är något för oss att investera i, säger fondens kommunikationschef Marthe Skaar.

Kraven på gott uppförande har faktiskt betalat sig. Fondens avkastning har ökat med 0,8 procent. Eftersom fonden är så stor motsvarar den lilla procentsiffran mer än 50 miljarder svenska kronor, jämfört med om fonden behållit aktierna, räknat från 2005.

Totalt sett har riktlinjerna alltså gett 90 miljarder i förlust.

Oljefonden har under året haft diskussioner med svenska Swedbank efter att banken misstänkts utnyttjas för penningtvätt för många miljoner.

Under 2019 gjorde fonden en usel affär när den sålde hälften i sina aktier i elbilsföretaget Tesla just innan aktien steg kraftigt, enligt redovisningen.

Under året meddelade fonden att den dessutom skulle börja fasa ut oljebolag för att “minska norska statens exponering mot olja”.

Fonden bildades 1990 och har sedan vuxit mycket snabbt. Den har investeringar värda över 10 000 miljarder svenska kronor – motsvarande knappt 2 miljoner kronor för varje norsk medborgare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience