Chefsanalytiker: Räkna med fortsatt stigande bostadspriser

Räkna med fortsatt stigande bostadspriser och kredittillväxt i Sverige trots införande av nya makroverktyg för att bromsa utvecklingen.

Det skriver Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, i en analys på torsdagen.

Den nyvalda svenska regeringen med finansmarknadsminister Per Bolund har kommenterat att amorteringskulturen i Sverige är orimlig.

Ökade amorteringar förväntas dock endast få en begränsad effekt på huspriserna då det inte ökar kostnaderna för att äga ett hus eller lånekostnaderna.

”Amorteringskrav är ett sätt att styra hushållens sparande. Det kan öka hushållens totala sparande, vilket redan är på en rekordnivå både historiskt och i en internationell jämförelse. Behovet för ökade amorteringar är inte uppenbart. Amorteringstakten för högt skuldsatta hushåll är redan jämförelsevis högt”, skriver Wallström.

Nordea förväntar ändå att någon form av amorteringskrav kommer att godkännas redan så tidigt som denna höst. På längre sikt räknar Nordea även med att ränteavdragen kommer att fasas ut gradvis.

”Enligt vår syn är dessa ytterligare makroverktyg inte tillräckliga för att förhindra fortsatta prisökningar och kredittillväxt. Den senaste debatten har knappast undgått hushållen och de har högst sannolikt åtminstone delvis redan tagits in i beräkningarna”, fortsätter Wallström.

Efterfrågan på bostäder förväntas också fortsätta att växa framöver. Utbudet har ökat något under det senaste året men nivån på bygginvesteringarna är fortsatt låg och den förväntade blygsamma ökningen kommer inte sannolikt att förhindra ytterligare pristillväxt.

”Hushållens finansiella position är också exceptionellt stark och sysselsättningen samt inkomsterna ökar i en sund takt. Bolåneräntorna ser ut att vara fortsatt väldigt låga under överskådlig tid. Vår modell, vilken baseras på tidigare korrelationer mellan dessa variabler och bostadspriser, pekar klart på fortsatta ökningar under 2015 och 2016”, skriver Andreas Wallström.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.