Laddar

Chefsekonom: Räntefrossa på bostadsmarknaden

Nu faller bostadspriserna brett i hela landet, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije och noterar att det nu har skapats en räntefrossa på bostadsmarknaden.
Chefsekonom: Räntefrossa på bostadsmarknaden - robert boje visning
Robert Boije om bostadsprisförväntningarna. Foto: TT

Bostadspriserna föll brett i maj, enligt SBAB och Boolis prisindex. SBAB:s Robert Boije menar att det kan vara Riksbankens kovändning om räntorna som nu har lett till en räntefrossa.

“Det är nu tydligt att den senaste tidens kraftiga höjningar av bostadsräntorna sätter sina spår på bostadsmarknaden och särskilt i Storstockholm och Storgöteborg där bostadspriserna är som högst. Vi var tidigt ute och förutspådde fallande bostadspriser framöver utifrån förväntningar om stigande räntor, men har förvånats över bostadsmarknadens motståndskraft under början av året. Det är väl troligt att Riksbankens helomvändning på kort tid om reporäntan, som ju slår direkt på de rörliga bostadsräntorna, nu har skapat vad man kanske kan börja kalla för en räntefrossa på bostadsmarknaden”, säger Robert Boije.

Lägenhetspriserna föll i samtliga regioner i maj och mest föll de i Sveriges tre storstadsområden, enligt SBAB. I Storstockholm föll de med 2,5% och i Storgöteborg och Stormalmö föll de med 1,4%. För Storstockholm och Storgöteborg innebär det att den årets tidigare prisuppgång nu helt är utraderad.

Samtidigt föll villapriserna i fyra av sex regioner. Mest föll de i Storstockholm och Storgöteborg. I norra Sverige och Stormalmö steg dock villapriserna svagt.

För Sverige som helhet föll lägenhetspriserna i maj med 1,4% och villapriserna med 1,3%.

“I vår senaste prognos över bostadspriserna i slutet av april spådde vi att de har fallit med någon procent när vi summerar detta år och att de har fallit med drygt 10% till slutet av 2024 från i början av detta år. Sedan dess har vi justerat upp reporäntebanan ytterligare, vilket talar för att prisfallet kan bli större än så fram till dess”, säger Robert Boije.

Justerat för normala säsongseffekter steg priserna på lägenheter och villor med 0,1 respektive 0,2%. Med hänsyn tagen till normala säsongsmönster så är det bara villapriserna i Storstockholm och Storgöteborg som faller svagt.

“Det är särskilt vanskligt att tolka säsongsjusterade siffror vid stora vändpunkter på bostadsmarknaden. Prisnoteringarna bygger på de affärer som blivit av. Den senaste tiden har vi sett att utbudet på bostäder har ökat kraftigt. En möjlig förklaring är att många försöker tidigarelägga sin försäljning i rädsla för fallande bostadspriser, säger Boije och förtsätter:

“Om många av de som tänkt köpa en bostad av samma skäl avvaktar lite kan man kanske prata om en ”dold prisnedgång” som syns först när affärerna blir av. Ett möjligt tecken på det är också att spreaden mellan nya och avpublicerade annonser har ökat kraftigt den senaste tiden. Med anledning av detta och med tanke på ränteuppgången skulle jag bli mycket förvånad om vi inte får se fortsatta prisnedgångar under året.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.