”Nu kommer räntehöjningarna”

Riksbanken kan komma att höja räntan redan i april. Det skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth i sin senaste boränteprognos.
Annika Winsth om räntan.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Den ena centralbanken efter den andra kastar in handduken då den höga inflationen inte längre ses som tillfällig. Näst på tur är Riksbanken som kan höja räntan redan i april. Det samtidigt som räntor med längre löptider stigit”, skriver Annika Winsth i inledningen av sin boränteprognos.

Redan har SBAB, Länsförsäkringar och Skandia dragit upp sina bolåneräntor och Annika Winth menar att mycket talar för att de bolåneinstitut som inte nyligen höjt gör det vilken dag som helst.

Vidare skriver hon att det är stor risk för en inflation över 6%, vilket kommer göra det svårt för Riksbanken att sitta still i båten. Hon pekar även på att såväl riksbankschef Stefan Ingves som vice riksbankschef Anna Breman har krattat manegen och flaggat för att de kan behöva höja räntan.

Hon menar att penningpolitiken under hösten varit alltför expansiv, då den svenska ekonomin rusade och arbetsmarknaden stadigt blev hetare.

”Det eldade på såväl inflation som bostadspriser”, skriver Annika Winsth.

De höga smittotalen i Asien gör att problemen med frakter och höga priser på många insatsvaror kan dessa bestå. Samtidigt driver sanktionerna i och med den ryska invasionen av Ukraina upp inflationen ytterligare menar Annika Winsth. Hon säger att kriget riskerar leda till höga priser över en längre tid.

Samtidigt har de låga räntorna drivit upp hushållens skuldsättning och gjort dem räntekänsliga.

”Det är inte uteslutet att två höjningar om 0,25 procentenheter biter på bostadsmarknaden, inte minst då hushållen möter hög inflation i övrigt. För att dämpa inflationen kan det behövas fler höjningar”, skriver hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets