Coegins företrädesemission fulltecknad – räcker pengarna?

Biotechbolaget Coegin Pharmas företrädesemission på 17,7 Mkr tecknades till 100%. Bolaget får även in 3,5 Mkr från två riktade emissioner. Knäckfrågan är: Räcker pengarna?
Coegins företrädesemission fulltecknad – räcker pengarna? - labb 1200
Coegin Pharmas företrädesemission av units blev fulltecknad och bolaget tillförs 17,7 Mkr. Däremot verkar det som att man inte fick in den förväntade summan från två riktade emissioner.

Coegin har publicerat utfallet för sin företrädesemission av units. 61% av emissionen tecknades med stöd av uniträtter och ytterligare 18% tecknades utan stöd av uniträtter. Cirka 20% av emissionen kom från garanter.

Därmed fick bolaget in hela summan på 17,7 Mkr (brutto) som man bad aktieägarna om.

Emissionsguiden har tidigare hissat tre flaggor för emissionen: ”Kapitalbehov i trängt läge”, ”Dåligt garantiupplägg” samt ”Bristfällig information”.

Eftersom emissionen blev fulltecknad och garanternas andel av emissionen framstår som acceptabel hissas ingen retroaktiv flagga.

Kommer pengarna räcka?

Parallellt med bolagets företrädesemission genomfördes även två riktade emissioner som gav bolaget ytterligare 3,5 Mkr. Den ursprungliga summa som Coegin ville få in genom sina riktade emissioner var 7,5 Mkr.

I bolaget memorandum står det att Coegin har ett behov av 24 Mkr för de kommande tolv månaderna. Adderar man likviderna från emissionerna (17,7 Mkr +  3,5 Mkr) blir det totalt 21,2 Mkr som tillförs bolaget. Drar man av emissionskostnaderna på 4,2 Mkr lämnar det bolaget med 17 Mkr i kassan. Således har emissionerna inte säkrat bolaget finansiering för de kommande 12 månaderna.

I oktober 2024 finns det möjligheten att bolagets får in ytterligare kapital genom en inlösen av teckningsoptioner. Hur Coegins börskurs utvecklas fram tills dess är självfallet ingen som vet. Men om bolagets teckningsoptioner inte inbringar tillräckligt med kapital finns det risk för ett förnyat finanseringsbehov under senhösten.

Emissionsguiden sätter härmed punkt för sin bevakning av kapitalanskaffningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.