Commerzbanks aktiekurs på rekordlåg nivå

Den tyska storbanken Commerzbanks aktiekurs rör sig ned till ny rekordlåg nivå på måndagen, rapporterar ledande internationella finansmedier.

I fredags rapporterade tyska och internationella medier att den tyska regeringen överväger att sälja av en del av innehavet om 15,6 procent i Commerzbank. Financial Times (FT) noterade att tyska tidningen Börsen Zeitung var först med att rapportera om att den tyska finansmyndighet som har hand om ägandet har lagt ut med en offert på en extern rådgivning kring ”strategiska rekommendationer” rörande bankinnehavet.

Den tyska regeringen var med och räddade Commerzbank i spåren av finanskrisen genom investering om i genomsnitt 26 euro per aktie. Commerzbank-aktien handlas på måndagen till cirka 5:15 euro, alltså en ny rekordlåg nivå.

I onsdags i förra veckan släpptes bankens halvårsrapport. Commerzbank meddelade då att vinstmålet för innevarande helår blivit ”klart mer ambitiöst i och med vinstutvecklingen under det första halvåret, den märkbara försämringen av det makroekonomiska läget samt den alltmer osäkra geopolitiska situationen”. Aktien tappade drygt 6 procent i onsdags och har alltså fortsatt ned under de senaste två handelsdagarna sedan det framkommit att den tyska regeringen kan komma att sälja av aktier.

Tidigare i år bröt fusionssamtal mellan Deutsche Bank och Commerzbank samman. Enligt FT-källor har intresset från utländska banker såsom italienska Unicredit och nederländska ING svalnat. Commerzbanks finanschef Stephan Engels sade också i samband med halvårsrapporten att ingen utländsk aktör har gjort närmanden mot den tyska banken.

En anonym regeringsföreträdare påpekar för FT att det inte är ”särskilt ovanligt” att externa rådgivare anlitas och att det även sedan tidigare beställts externa analyser avseende innehavet i Commerzbank.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.