Coronadramatiken splittrar fondspararna

Börsoron har fått många sparare att trycka på säljknappen under slutet av månaden. Men vissa ser också köpläge.

– Börsen var länge relativt immun mot coronarelaterade nyheter, men när oron väl slog till blev det en rejäl marknadsfrossa och branta nedgångar. Börsoron påverkar fondspararna som avlutar månaden med att nettosälja aktiefonder. Det är dock relativt små försäljningar och sett över hela månaden dominerar köpen. Spararna köper aktiefonder för sjätte månaden i rad och köpen är dubbelt så stora som i fjol, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Även på Nordnet har man noterat att fondköpen under större delen av månaden präglades av optimism bland spararna. En hel del har också sett coronaskräcken som ett köptillfälle, även om många trycker på säljknappen.

– Dramatiken splittrar fondspararna, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Avanza såg en ökning på 23 procent till 3,7 fondaffärer per fondkund i januari och köplistan dominerades av globalfonder. En av fyra fondkronor gick hit och särskilt populära var billiga indexfonder.

Även bland Nordnets kunder var globalfonder populära.

–   Redan innan coronaviruset på allvar satte skräck i börsen med start den 24 februari fanns det många sparare som oroades av de stora uppgångarna, och därför valde att komplettera med räntefonder. Men under de mest blodröda dagarna såg vi också fortsatta köp i breda globalfonder, säger Frida Bratt.

I jakt på trygga hamnar tog sig företagsobligationsfonder högt upp på Avanzas köplista.

– De branta börsfallen har ökat intresset för så kallade trygga hamnar. Framför allt försiktigare företagsobligationsfonder har sett stora inflöden och här följer spararna de stora institutionella investerarna. Amerikanska företagsobligationer såg under månaden de största inflödena på 19 år, säger Johanna Kull.

I kontrast till detta står tillväxtmarknadsfonder ut på Nordnets köplista.

– Börsen tycktes under flera veckor vara gjord av teflon – negativa nyheter fick knappt någon effekt alls. Det fick spararna att handla tillväxtmarknadsfonder – Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index är exempelvis månadens näst mest nettoköpta fond. Att en tillväxtmarknadsfond hamnar så högt upp i toppen är en ovanlig syn, säger Frida Bratt.

Mest köpt och sålt under februari på Avanza

 

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Asienfonder
Företagsobligationsfonder Hedgefonder
Teknikfonder Rysslandsfonder
Sverigefonder Brasilienfoner
Fastighetsfonder Japanfonder

Mest köpt och sålt under februari på Nordnet

 

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag God Fond Sverige och Världen
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Skagen Global
Länsförsäkringar Global Index HB Realräntefond
Spiltan Räntefond Sverige Norron Alpha
Robur Access Asien Didner & Gerge Aktiefond Sverige
Core Ny Teknik Handelsbanken Brasilien
Länsförsäkringar Fastighetsfond Skagen Kontiki
DNB Global Indeks Franklin Global Listed Infrastructure
Spiltan Globalfond Investmentbolag Skagen Insight
Proethos Fond Gladiator


 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.