Cortus nyemission missade målet: Tecknad till 32%

Cortus Energy fick in betydligt mindre pengar än planerat i sin emission. "Frågan är varför bolaget över huvud taget valt den här emissionsstrukturen när det framstår som osannolikt att de skulle kunna betala tillbaka konvertibellånen", skrev Emissionsguiden i en tidigare artikel om kapitalanskaffningen.
Cortus Enegy

Energibolaget Cortus Energy har meddelat utfallet i sin företrädesemission av konvertibler, som tecknades till 32%. Det innebär att bolaget kommer få in 19,5 Mkr före emissionskostnader, av de 61 Mkr som bolaget önskade ta in.

”Givet den nuvarande finansiella marknadssituationen är vi tacksamma för det stöd vi erhållit från befintliga och nya aktieägare. Dessutom är vi tacksamma att vår styrelseordförande lämnat ett lånelöfte till bolaget om 15 MSEK samt omvandlat utestående brygglån om 15 MSEK till ett tvåårigt lån. Slutligen bidrar denna kombination till den flexibilitet vi behöver för att kunna leverera enligt vår plan”, skriver tf VD Rolf Ljunggren i ett pressmeddelande.

Afv avrådde från att teckna

Emissionsguiden hissade fyra flaggor i samband med emissionen och det lyftes bland annat fram att strukturen på transaktionen var tveksam med tanke på att det framstod som osannolikt att Cortus skulle kunna betala tillbaka lånet. Men ändå valde att öka skuldsättningen.

”Givet Cortus låga omsättning och negativa rörelseresultat är det mest troliga scenariot att konvertiblerna kommer behöva konverteras till aktier i slutändan. Och då med påförd ränta. Frågan är varför bolaget över huvud taget valt den här emissionsstrukturen när det framstår som osannolikt att de skulle kunna betala tillbaka konvertibellånen”, hette det då.

Rådet var att inte teckna.

Emissionsguiden granskar ett urval av börsens företrädesemissioner för att hjälpa läsare att fatta bättre investeringsbeslut. Du kan läsa mer om Emissionsguiden och dess uppdrag här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.