Cykliskt i topp på börsen

Stockholmsbörsen inledde måndagens handel i positivt territorium i linje med omvärlden.

Terminerna på amerikansk mark pekade samtidigt fortsatt uppåt. Cykliska bolag gick starkast medan mer defensiva höll tillbaka något.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 9.45 upp 2,8 procent till nivån 1.444. Aktier för 3,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Europa var även DAX i Frankfurt upp 3,9 procent medan CAC40 i Paris även steg 3,9 procent.

Kinnevik noterades bland vinnarna inom OMXS30 med en uppgång på över 4 procent. Investeringsbolaget fick extra skjuts från ABG Sundal Collier som höjt sin rekommendation för bolaget till köp från tidigare behåll medan riktkursen dock skruvats ned till 198 kronor (235).

H&M placerade sig även i toppen och steg 9 procent efter att på fredagen ha backat cirka 1 procent då modebolaget släppt sin rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Cykliska Autoliv och Sandvik steg 7 procent respektive 5 procent.

Något sämre gick det för defensiva Essity som avancerade 0,7 procent följt av teleoperatörerna Telia och Tele2 som steg marginellt. Astra Zeneca noterade en uppgång om 0,7 procent.

Kindred klättrade 10 procent efter att SEB höjt sin rekommendation till köp, från behåll.

Spotpriset på Brent var ned 3,4 procent sedan länderna inom Opec+ senarelagt det möte som var tänkt att hållas på måndagen till på torsdag. Det fick dock ingen större påverkan på oljebolagen som handlades tydligt upp på en gladare börs.

IPC steg 5 procent, Africa Oil avancerade 4,6 procent medan Lundin Energy (före detta Petroleum) handlades upp 2,2 procent. Enquest var upp 3,2 procent medan Tethys Oil noterade en uppgång på smärre 0,7 procent.

En handfull större kursrörelser noterades under förmiddagshandeln.

Forskningsbolaget Pledpharma har beslutat att stänga studieprogrammet Polar i fas 3 med läkemedelskandidaten Pledox. Beslutet att stoppa studien togs efter rekommendation från den oberoende kommittén DSMB (Drug Safety Monitoring Board) på grund av ett antal allvarliga allergiska reaktioner som observerats efter upprepad dosering. Aktien tog ordentligt med stryk och dök över 30 procent.

Annat var det för forskningsbolaget Asarina Pharma som rusade 20 procent. Uppdragsanalysfirman Redeye bedömer i en analys publicerad på söndagen att utfallet för Asarina Pharmas fas 2b-studie med läkemedelskandidaten sepranolone, vid behandling av PMDS, har en 50-procentig sannolikhet för att få ett positivt utfall.

Bettingbolaget Enlabs föll 15 procent efter att bolaget bedömt att den lettiska spelmyndigheten kommer att ge samtliga licensierade operatörer en order att tillfälligt suspendera samtliga licenser för spel online. Finansiell påverkan är avhängigt tidsfaktorn, hur länge återkallandet kommer att gälla, skriver bolaget.

Sedana Medical steg omkring 10 procent. Medicinteknikbolaget räknar med en omsättning för det första kvartalet 2020 på omkring 34 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt på runt 90 procent jämfört med samma period i fjol.

Spotlightnoterade Prebona har fått ytterligare beställningar från svenska återförsäljare för det nyligen lanserade desinfektionsmedlet Prebona Disinfect. Ordern omfattar desinfektionsmedel för drygt 4,5 miljoner kronor och aktien belönades med en uppgång på 14,5 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här