Dämpat i tyskt näringsliv

Det tyska näringslivets sammanvägda inköpschefsindex (Composite PMI) var oförändrat på 49,4 i december jämfört med föregående månad.

Det visar preliminär statistik. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades ett index på 49,9.

Index för industrin sjönk till 43,4 jämfört med 44,1 föregående månad. Väntat var ett index på 44,6.

Index för tjänstesektorn steg till 52,0 jämfört med 51,7 föregående månad. Här väntades ett index på 52,0.

Markit-ekonomen Phil Smith säger i en kommentar att flash-PMI pekar mot en svag avslutning på ett besvärligt år för Tyskland

“Tillverkningsindustrin fortsätter att väga tungt mot den privata sektorns produktion, med snabbare nedgång i industriproduktionen och sysselsättningen i december vilket leder till att industri-PMI tickar ner för första gången på tre månader. En dämpning i nedgången för nya order och export fortsätter dock att erbjuda ett visst hopp”, säger han.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här