Daniel Barr: Höjt bolånetak ger negativa effekter

Att höja bolånetaket från nuvarande 85 till 90% ger mer negativa än positiva effekter, menar Finansinspektionen. "Det skulle leda till en högre skuldsättning hos hushållen och en ökning av de risker som hög skuldsättning medför", säger Daniel Barr, generaldirektör på FI.
Daniel Barr: Höjt bolånetak ger negativa effekter - Daniel Barr, Generaldirektör Finansinspektionen
Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Regeringen har gett Finansinspektionen i uppdrag att ta ställning till en höjning av bolånetaket från 85 till 90%. Samtidigt föreslår regeringen att avdragsrätten för lån utan säkerhet ska fasas ut.

FI menar att det skulle leda till en högre skuldsättning hos hushållen och ökade risker, även om ränteavdragen för blancolån tas bort.

“En del använder blancolån som en del av sin kontantinsats. Därför kan en höjning av bolånetaket å ena sidan leda till att låntagare, som annars skulle ta ett blancolån, får lägre kostnader. Å andra sidan kommer troligen en höjning av bolånetaket innebära att hushåll kommer att låna mer. Det gör hushållen mer sårbara för exempelvis inkomstbortfall eller prisfall på bostadsmarknaden”, skriver FI i ett pressmeddelande.

FI anser det lämpligt att invänta utredningen och göra en samlad bedömning när utredningen är klar i höst.

“Utifrån uppdragen om finansiell stabilitet och konsumentskydd som FI har att beakta anser vi att en generell höjning av bolånetaket medför fler negativa än positiva konsekvenser. Det gäller även vid ett slopat ränteavdrag. Vi förstår samtidigt att regeringen kan komma till en annan slutsats då regeringen också har andra samhälleliga mål att beakta, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Invesco