Danske Bank: Inga fler höjningar från Fed

Danske Bank tror att USA undviker lågkonjunktur, vilket skulle gynna börsen. "Men riskerna ligger på nedsidan", skriver seniorstrateg Maria Landeborn.
Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn.
Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn. Foto: Alexander Donka

Efter Fed-chefen Jerome Powells tal i fredags kom böruppgången av sig och räntorna steg. Danske Bank tror dock inte på någon ytterligare höjning från den amerikanska centralbanken.

”Vi ser det fortfarande som mest troligt att Fed kommer att ligga stilla med nuvarande styrränta fram till i vår. Konjunkturen har börjat tappa fart och så länge inte inflationen överraskar på uppsidan bör inte penningpolitiken behöva stramas åt mer”, skriver seniorstrateg Maria Landeborn i ett veckobrev.

”I vilken takt konjunkturen bromsar in i USA blir viktigt för både den globala ekonomin och för börsutvecklingen framöver. Vårt huvudscenario är en gradvis inbromsning och att USA undviker en lågkonjunktur vilket i så fall gynnar börsen, men riskerna ligger snarast på nedsidan. Av det skälet har vi fortfarande fokus på kvalitet inom såväl aktier som räntor”, skriver Landeborn.

FOKUSERAR PÅ AMERIKANSKA BOLAG

Banken behåller en neutral vikt i aktier med fokus på kvalitetsbolag med starka balansräkningar, hög vinsttillväxt och stabila kassaflöden. Dessa finns främst på den amerikanska marknaden menar banken, där andelen kvalitetsbolag är hög.

På räntesidan väljer Danske svenska obligationer, som i dagsläget ger en attraktiv avkastning till begränsad risk, menar banken, som samtidigt underviktar europeiska aktier.

”Europeiska aktier har utvecklats svagt sedan mitten av april, och de inköpschefsindex som publicerades förra veckan pekade inte på någon snar ljusning. Siffran för industrin tog ett litet kliv uppåt, men från en mycket låg nivå. Tjänstesektorn som under stora delar av året var oväntat stark föll däremot ner under 50-strecket. Kombinationen av höga räntor och låg tillväxt är inte direkt lockande.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets