Danske Bank ser fortsatt potential i aktier

I fredags noterade ett globalt aktieindex en ny all-time high, och Danske Bank ser fortsatt potential i aktier det kommande året.
Danske Banks sparekonom Maria Landeborn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Danske Banks  sparekonom Maria Landeborn diskuterar i sin veckouppdatering att den den årliga Jackson Hole-konferensen och att den amerikanska centralbanken Federal Reserve inte kommer höja räntan i förebyggande syfte.

“Om, eller när, inflation och inflationsförväntningar stiger, innebär det att räntekurvan kommer att bli brantare vilket gynnar värdebolag som banker”, skriver hon.

Vidare väntar sig Danske Bank att pandemin kommer att fortsätta bromsas upp och att den amerikanska kongressen kommer att enas om stimulanspaket, vilket kommer förbättra situationen i USA.

Samtidigt som det ser ut som att smittspridningen i USA har toppat finns det dock en en risk att återhämtningen i Europa tar en paus. Att brexit-förhandlingarna har fortsatt utan framsteg har också höjt risken för en hårt brexit.

I fredags noterades samtidigt ett nytt all time-high för indexet MSCI World och börsen har mer än återhämtat fallet sedan februari. Danske Bank väntar sig att eventuella bakslag blir temporära och att en återhämtning i ekonomin finns i korten, vilket kommer gynna konjunkturkänsliga bolag.

Vi ser därför fortsatt potential i aktier det kommande året. Då osäkerheten ännu är hög avstår vi från att öka risken och behåller en liten övervikt i aktier jämfört med obligationer. Vi föredrar fortfarande USA, där andelen kvalitetsbolag är hög och den strukturella tillväxten stark, framför bank- och industritunga Europa”, skriver Maria Landeborn.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här