Danske Bank skruvar upp förväntningarna på Riksbanken

Danske Bank skärper sina förväntningar på både Riksbanken och den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Det framgår av ett veckobrev.
Danske Banks Maria Landeborn, börsoro
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

I sitt senaste veckobrev skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn att banken nu förväntar sig att Riksbanken höjer styrräntan med 0,5% vid tre tillfällen i år, följt av en höjning på 0,25% i början av 2023. Det innebär att Riksbankens styrränta når 1,75% nästa vår.

Efter Federal Reserves trippelhöjning förra veckan förväntar sig banken dessutom en ny höjning från den amerikanska centralbanken på 0,75% i juli, följt av tre höjningar på 0,5% i september, november och december. Det skulle ta styrräntan till närmare 4% i slutet av året.

”Vår bedömning är att det blir en recession i USA under 2023, men att den inte behöver bli så djup. Vår förmåga (närtidsbias) att tro att nästa lågkonjunktur blir likadan som den förra gör att det är lätt att se framför sig en ny djup finans- eller coronakris, men så behöver det inte bli. Definitionen av en recession är helt enkelt två kvartal i rad med negativ tillväxt”, skriver Maria Landeborn.

Hon menar att inflationen och det svaga konsumentsentimentet börjar göra visst avtryck i efterfrågan. Detta kan vara positivt så till vida att det kan hjälpa till att dämpa inflationstrycket, även om det är negativt ur ett konjunkturperspektiv.

Vad gäller allokeringen behålls den neutrala vikten i aktier jämfört med obligationer, med fokus på kvalitetsbolag samt defensiva sektorer. Vidare sänkte Danske Bank i början av maj ”den globala sällanköpssektorn till en undervikt på grund av risken för att den cykliska konsumtionen kommer att ta stryk när konsumenterna drabbas av höga energi- och matpriser samt stigande räntekostnader”. Banken har också gjort förändringar i investeringsstrategin på räntesidan. De har sänkt företagsobligationer av typen high yield med låg kreditkvalitet till en undervikt, samtidigt som en övervikt i investment grade behålls.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.