Danske: Kronan kommer försvagas ytterligare

Kronan handlades på tisdagen till den svagaste nivån mot dollarn sedan 2002, till 9:71. Botten är ändå inte nådd utan kronan lär fortsätta att försvagas, mot såväl euron som dollarn, trots räntesänkningar från Federal Reserve. Det säger Stefan Mellin, valutaanalytiker vid Danske Bank.
Danske: Kronan kommer försvagas ytterligare - stefan-mellin-danske-pengar-700_binary_6961109.jpg

“Det är svårt att se vad som skulle kunna få det att vända för kronan. Riksbanken kommer förmodligen att få vända när de knappt hunnit börja med sina höjningar och vi har både inbromsningen som sker både globalt och i Sverige samt osäkerheten kring handelskriget som kommer att fortsätta tynga kronan”, säger han.

Danske Bank räknar med att kronan kommer att försvagas över 11 mot euron, från 10:76 på tisdag eftermiddag, och även tappa mot dollarn.

“Det är ingen omöjlighet att kronan går över 10 mot dollarn”, säger Stefan Mellin.

Detta trots väntade räntesänkningar från Federal Reserve.

“Även om Fed skulle sänka lika mycket som marknaden räknar med är dollarn ändå skyddad. Dels eftersom den är en ‘safe haven’ och dels eftersom det även efter ett antal sänkningar från Fed skulle vara högre räntor i USA än i Europa, som dessutom har minusräntor. Vi har också sett att dollarn gått starkt på sistone trots att det prissatts ganska mycket sänkningar från Fed”, säger han.

Dessutom ser tillväxten i USA bättre ut än i Europa.

“Att Fed sänkte räntan är för att de är oroliga för handelskriget och vad som händer i Europa. Det är snarare Europa som driver amerikanska räntor än att det skulle se genuint svagt ut i USA”, säger Stefan Mellin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.