Danske: Riksbanken höjer räntan med 0,5% i juni

Danske Bank tror att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter i slutet av juni. Om inflationssiffran på tisdag kommer in högre än förväntat ökar också sannolikheten för detta.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT

Danske Bank menar att Riksbanken lär höja räntan med 0,5% i slutet av juni. Detta blir än mer troligt om SCB:s nya inflationssiffror på tisdag kommer in högre än väntat. Det skriver bankens seniora ekonom Maria Landeborn i senaste veckobrevet.

I veckan kommer också ett nytt räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Danske Bank väntar sig också här en höjning på 50 punkter. Dock nämner Maria Landeborn att marknaden, efter förra veckans inflationssiffra nu prisar in en liten, men inte obetydlig sannolikhet för en höjning med 75 punkter.

”Vad Powell säger om räntebanan framöver kan få betydande inverkan på marknaden. Stigande räntor kan få störst negativa konsekvenser för tillväxtbolagen på börsen den närmaste tiden, medan värdebolag och defensiva bolag relativt sett kan klara sig bättre”, skriver hon.

För den europeiska centralbanken ECB:s del flaggades det i förra veckan för en första räntehöjning i juli.

”Dörren lämnades även öppen för en höjning på 50 punkter vid något tillfälle framöver, och vi bedömer att det mest troligt blir i september. ECB skruvande samtidigt ner förväntningarna på tillväxten och höjde estimaten för inflationen, som nu väntas ligga över målet under hela prognosperioden som sträcker sig fram till 2024”, skriver Landeborn.

Swedbank flaggade under måndagen för att bolåneräntorna kommer att stiga kraftigt framåt. Det kan du läsa mer om här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.