Danske: Två lovande sektorer

Enligt Danske Banks seniorstrateg Lars Skovgaard Andersen finns det inte många triggers som på kort sikt kan lyfta aktiekurserna ytterligare, men han har ändå två sektorer som han tror på.
Danske: Två lovande sektorer - aktier-index-700-170412_binary_6840941.jpg

Då rapportsäsongen är över tror inte Lars Skovgaard Andersen att börserna kommer att röra sig särskilt mycket den närmsta tiden, men han menar att detta inte innebär att investerarna bör vara passiva.

– På börsen sker det ständigt skiften mellan olika branscher och det är viktigt att vara överviktad i de sektorer som för tillfället går bra och underviktad i de sektorer som går dåligt”, säger Lars Skovgaard Andersen, framgår av ett blogginlägg på sajten Investor View.

Just nu har Danske Bank en övervikt i läkemedel och telekommunikation, som Skovgaard Andersen menar är defensiva branscher vilka kännetecknas av relativt stabil efterfrågan.

– Läkemedels- och telekommunikationsbranschen är relativt lågt värderad och utgör ofta ett relativt litet inslag i många portföljer. Det innebär att de här aktierna har potential att gå upp när investerarna får upp ögonen för de här branscherna. Samtidigt ger de en viss stabilitet i portföljen om vi kommer in i en period av osäkerhet och större kurssvängningar, och det är inte helt otänkbart, säger han.

Lars Skovgaard Andersen menar dock att detta fokus på läkemedel och telekommunikation inte handlar om att han vill dra ner på risken till varje pris. 

– Sammantaget har vi fortfarande en övervikt i aktier och undervikt i obligationer och dagligvarubranschen är en klassisk defensiv bransch som vi inte ser som särskilt intressant just nu. Den har helt enkelt blivit för dyr, säger han.

Läkemedelsbolagen steg inledningsvis under året, men har hamnat i skuggan för cykliska aktier och banker. Skovgaard Andersen menar att framförallt amerikanska läkemedelsaktier sålts av för kraftigt, till förmån för cykliska aktier.

– Läkemedelsbolagens rapporter var generellt sett bra, med högre vinster och många positiva nyheter. Samtidigt handlas läkemedelsbolagen till ett framåtblickande p/e-tal på 16,3, vilket är lågt, eftersom läkemedelsbolagen historiskt sett har haft högre p/e-tal än börsen som helhet”, säger han.

Vidare ser Lars Skovgaard andersen oljesektorn som en joker och han ser vidare potential i tekniksektorn. Dock menar han att investerare bör vara selektiv i valet av aktier.

– Institutionella investerare har varit väldigt förtjusta i tekniksektorn och när alla tycker om en sektor bör man vara lite försiktig. För vem ska driva upp kurserna när alla redan köpt? Därför ska man vara extra försiktig när man investerar i teknikaktier”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets